måndag 6 juli 2009

Tyska vänstersocialister säger ja till könsneutral äktenskapslag.

Den tyska äktenskapsdebatten har varit mycket trögare än i många andra länder. Hitills har bara De gröna sagt ja till en könsneutral äktenskapslag medan socialdemokratiska SPD och liberala FDP är för lika juridiska rättigheter för samkönade och olikkönade par men man vill behålla två olika lagar, partnerskap respektive äktenskap. Ofta hänvisar man till den tyska konstitutionens värn om äktenskap och familj. Trots att den inte definierar att ett äktenskap måste vara olikkönat.

Det vänstersocialistiska partiet Linke har hittills också varit för kompromissalternativet med olika lagar för homopar och heteropar men med lika juridiska rättigheter. Men nu byter partiet åsikt. Den tyska siten Pride1radio avslöjar (artikeln är på tyska) att den homopolitiska talespersonen för Linke, Barbara Höll, förklarar att partiet är för en könsneutral äktenskapslag nu.

En orsak är att Författningsdomstolen i Tyskland nyligen avgjorde att transsexuella som redan är heterosexuellt gifta ska få behålla sina äktenskap även om de gör ett juridiskt könsbyte. Barbara Höll säger att domstolsbeslutet gör att en könsneutral äktenskapslag blir en logisk följd.

Faktum är ju att efter Författningsdomstolens beslut kan två av samma kön vara gifta, alltså om en av dem "bytt kön" sedan de ingick äktenskap. Medan andra samkönade par inte har den möjligheten. Det blir ett något udda system.

Linkes avgörande har inte någon direkt påverkan på övriga partier. Socialdemokraterna i Tyskland vill inte ha med vänstersocialisterna att göra eftersom det innehåller en del politiker som tidigare var engagerade i kommunistdiktaturen i Östtyskland. Det är en orsak till att socialdemokraterna hellre bildar koalition med kristdemokraterna i regeringen.

Men indirekt så påverkar det här givetvis både socialdemokrater och liberaler. Nu är det två partier i Tyskland som är för en könsneutral äktenskapslag.

Däremot lär det inte förändra något för kristdemokraterna. De har i sitt valmanifest sagt att de konstaterar att familjer kan vara olika och respekterar även samkönade relationer men säger entydigt nej till att likställa äktenskaps- och partnerskapslagen. Eftersom övriga partier i parlamentet är för juridiskt lika rättigheter så blir det valet i september i höst som avgör utvecklingen när det gäller HBT-politiken i Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar