fredag 10 juli 2009

HBT-kultur. "Bruno" - en film som provocerar.

Idag har "Bruno" premiär. En film som retat gallfeber både på vissa gayaktivister och homofober trots att ingen av dem sett den. Bättre reklam kan kan väl inte skådespelaren Sacha Baron Cohen få.

Cohen driver med stereotyper och fördomar i sina roller. Det gjorde han när han spelade "Borat" från Kasachstan och nu senast alltså bögen Bruno från Österrike. Att kalla rollfiguren extrem är bara förnamnet.

Den brittiska gaysiten Pinknews skriver.

Baron Cohen has said the character of Bruno, dressed in string vests and leather underwear, is intended to expose hypocrisy by using gay stereotypes.

The film follows the TV journalist as he attempts to be 'cured' of his homosexuality in order to further his career.

However, some gay groups have called the film offensive, saying it may reinforce homophobia.

Rashad Robinson, of the Gay and Lesbian Alliance Against Defamation, told the Independent: "Some people in our community may like this movie, but many are not going to be OK with it.

"Sacha Baron Cohen's well-meaning attempt at satire is problematic in many places and outright offensive in others."Jag har inte sett filmen och kan inte bedöma om den är bra eller inte. Men det jag reagerar på är den där ängsligheten bland vissa HBT-aktivister närhelst någon rollfigur inom film och TV inte är odelat sympatisk. Historiskt har jag all förståelse för den reaktionen. Media har i decennier tidigare, när de inte osynliggjort gruppen, oftast haft homosexuella rollfigurer som varit antingen onda eller olyckliga.

Men idag är situationen en annan. Det är en blandning av gayroller från hellyllemänniskor till mördare. Måste man idiotförklara biopubliken och förvänta sig att alla som lämnar salongen gissar att de flesta bögar är som "Bruno"? Kan man inte istället gilla att en film även är självironisk mot delar av gaykulturen? Som man brukar säga, det som man inte kan skämta om är inte heller värt att tas på allvar. Det filmen ironiserar mest emot är ju homofobernas enfaldighet.

Det är ju dessutom att faktum att alla homosexuella och bisexuella inte är folk som vill bo i ett radhus med lugna hemmakvällar. Vissa homosexuella är "sexgalningar", fåfänga, extrema, droganvändande och egocentriska, precis som en del heterosexuella. Hur trovärdigt blir det att förneka det?

Andra tidningar som skriver om filmen Expressen DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar