måndag 6 juli 2009

Centerpartiet säger nej till heteronormen.

Som jag tidigare förklarat här på bloggen så har jag skickat en enkät till olika partier och ungdomsförbund om vad de har för åsikter om heteronormativitet.

Att vara emot HBT-fientlighet är en sak, det gör i princip alla seriösa politiker idag, men att utmana heteronormativitet är mer kontroversiellt.

Är verkligen samkönade relationer lika normala och rätt som olikkönade relationer? Ja, vi som är emot heteronormativitet menar det. Heterosexalitet är inte mer normalt, bara vanligare, än homosexualitet. Ungefär som att det inte är mer normalt att vara moderat än kristdemokrat, bara vanligare. Det är inte mer normalt vara köttätare än vegetarian, bara vanligare.

Tre partier har officiellt hittills uttalat sig emot heteronormativitet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, det är alltså ganska väntat att de svarar att de är emot heteronormativitet.

Men nu har även Centerpartiet i sitt enkätsvar förklarat att partiet är emot heteronormen. Det blir vad jag vet första tillfället som partiet gör så officiellt när jag senare den här månaden publicerar min partirapport.

Centern var fram till 1980-talet ett socialkonservativt parti. Det var faktiskt först 1991 som någon centerledamot i riksdagen lämnade en homovänlig motion (förslag). Men sedan har partiet radikalt bytt HBT-politik. Idag är partiet precis som Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för i princip alla aktuella HBT-reformer.

Nu är också de fyra partierna officiellt emot heteronormativitet.

Sannolikt säger också Piratpartiet ja till att bekämpa heteronormen medan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inte lär göra det.

Det ska bli intressant att kolla svaren från Moderaterna och Socialdemokraterna. Hur långt har de nått i sin HBT-utveckling? De är ideologiskt för lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Men vill de även utmana heteronormativiteten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar