onsdag 29 juli 2009

Logiskt att Svenska kyrkan engagerar sig vid Stockholm Pride.

Den kristna tidningen Dagen har idag en artikel om min rapport om partiernas HBT-politik. Kul att även de skriver om det så att det kan bli info och kanske debatt bland tidningens ofta konservativa prenumeranter.

Dagen skriver även om att Svenska kyrkan har många evenemang på Stockholm Pride. Många inom samfundet försvarar det medan andra är kritiska.

Jonas Persson, präst, har en intressant och nyanserad kommentar.

Från artikeln

Jonas Persson arbetar för Högalids församlings under Prideveckan. Han anser att Svenska kyrkans medverkan i festivalen är viktig, och att det kan vara bra att våga sätta teologin på prov.

-Svenska kyrkans teologi är oerhört bred. Det sägs mycket inom Svenska kyrkan som jag inte håller med om, jag är inte särskilt queerteologisk, men jag tycker det är roligt med tänkare som vågar ifrågasätta. Det är en intellektuell utmaning som jag inte tror är farlig, säger han.

Engagerar många människor

Eftersom Pridefestivalen engagerar väldigt många människor, ska också kyrkan vara engagerad, enligt Jonas Persson, som poängterar att de allra flesta av Pridebesökarna troligen är medlemmar i Svenska kyrkan. Att andliga frågor kommer upp i många av veckans programpunkter, inte bara arrangerade av kyrkan, är inte konstigt, menar han.

- Troligen finns det fler gudstroende inom hbt-världen än i den heteronormativa världen. Det finns en känsla av att vara annorlunda och utanför, och i den ensamheten är Gud den som finns närmast.

Jonas Persson tror inte att Svenska kyrkan kommer att sluta företräda heteronormen i första taget, något som han tror är bra. Kyrkan ska inte gå i bräschen för gayrörelsen, även om man som enskild kristen kan driva frågorna, säger han.


Men alla delar som bekant inte hans åsikter.

Från artikeln i Dagen.

Erik Johansson, präst i Sörbykyrkan i Örebro, håller inte med. - Det är problematiskt när kyrkan går emot sin egen bekännelse och Bibelns syn på sexualitet.


När det gäller Bibelargumentet får man ju respektera att folk har olika tolkningar inom Svenska kyrkan. Men är det vettigt att 2009 mena att kyrkan "går emot sin egen bekännelse" när de engagerar sig i Stockholm Pride? Faktum är att ju att 80 % av kyrkostyrelsen i juni i år , med de flesta biskopars stöd, lämnat ett förslag om att samfundet ska förrätta äktenskap för samkönade par. I den situationen blir det ju helt logiskt, i enlighet med samfundets teologiska bekännelse, att vara med vid Stockholm Pride.

Det hade däremot varit helt absurt och ologiskt om de gjort tvärtom. Först lämnat förslag om homovigslar i Svenska kyrkan och sedan bojkottat Stockholm Pride med motiveringen att homosexuella relationer är fel.

Uppdatering 1

Några andra nya artiklar med koppling till HBT.

Sydsvenska dagbladet

Raka puckar känns bäst.

Kvällsposten

Idrottsman skadad vid attentat.

Aftonbladet

"Våldet fortsätter - vad händer efter Pride"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar