måndag 13 juli 2009

RFSL-lokal i Kristianstad attackerad.

HBT-siten Qx berättar att RFSL:s lokal i Kristianstad blivit attackerad. Sju av lokalens fönster krossades av tegelstenar. Det var i samband med stadsfestivalen Kristianstadsdagarna.

Det kan ha varit några fulla festivalbesökare som av en slump attackerat RFSL:s lokal utan att veta om att den tillhörde föreningen? Nej, jag har själv besökt deras ställe och det är en villa avsides från city i ett område med nästan inga andra hus. Det måste varit ett hatbrott.

Faktum är att i flera decennier så var det här vanligt för RFSL-avdelningar. Människor, oftast unga killar, slog sönder fönsterrutor och försökte i övrigt förstöra lokalerna. Intressant nog så var en del av dem själva homosexuella skulle det senare visa sig.

Jag talade på 1990-talet med en RFSL-aktivist som berättade att en del som sysslat med sånt sedan besökte lokalen och avslöjade att han är bög. Det var egentligen självhat som orsakade attackerna. Om de slog sönder en RFSL-lokal kunde de ju inte själva vara bögar resonerade de något fånigt. Vilken som sedan är orsaken till det senaste hatbrottet i Kristianstad är ännu inte avgjort.

Ännu idag så är det då och då HBT-ställen som blir attackerade. Men det som är annorlunda idag än för 20 år sedan är att HBT-rörelsen nu har ett tydligt officiellt stöd från samhället.

Polisen och övriga rättsväsendet har generellt blivit bättre på att bekämpa hatbrott de senaste åren, men på många ställen är det ännu oacceptabla brister både när det gäller kunskap och intresse.

Men lika viktigt är att igen och igen jobba med värderingar och attityder. Så att vi får ett samhälle där det till sist inte är mer "provocerande" att folk kysser någon av samma kön än att en blond människa kysser någon som är rödhårig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar