tisdag 28 juli 2009

Frälsningsarmén har fått Brunonoja.

Det har blivit en kontrovers efter att Kyrkans tidning, haft en annons om filmen Bruno. En film jag tidigare skrivit om här på bloggen.

Det är Dagens Nyheter som berättar att Frälsningsarmén attackerar Svenska kyrkans tidning för annonsen.

Från artikeln.

En allt för porrig reklam för filmen Brüno på Kyrkans Tidnings hemsida har fått övriga annonsörer att reagera. ”Den står för en livsstil som vi inte stödjer”, säger Frälsningsarmén. Men den homosexuelle österrikaren fortsätter alltjämt att visa hud överst på sajten.

Iklädd ömsom minimala lederhosen, ömsom stringtanga rör sig den excentriske modereportern fram och tillbaka på Kyrkans Tidnings hemsida. Det hela handlar om en reklambanner för den omtalade filmen Brüno som just nu visas på mängder av biografer i Sverige och övriga världen.

Frälsningsarmén, som med sin röda sköld också annonserar på sajten, tycker att Brünoreklamen är minst sagt opassande.

- Vi blev förvånade över att upptäcka att vi fanns med i samma sammanhang. Det filmen står för stämmer inte överens med våra värderingar, det är en livsstil som vi inte vi stödjer, säger Victor Poke, ledare för Frälsningsarmén i Sverige, till DN.se.


Viktor Poke tycks inte fatta att Bruno är en satirisk film. Det är inte en film som har budskapet att alla bör bete sig som Bruno. Han är en rollfigur. Det är ungefär som att Svenska kyrkan inte bör ha annonser för deckare för då hyllar de mördande av folk, enligt Frälsningsarméns logik.

Visst har lättkläddheten nog provocerat dem extra mycket men annars är det givetvis det homosexuella temat som startar deras noja. Frälsningsarmén gör mycket bra inom det sociala området men deras trångsynthet och fördömande av homosexuella relationer gör att jag inte längre skänker något till dem utan gör det till andra istället.

Det intressanta är att om Kyrkans tidning haft en annons med bilder av rika människor i lyxiga situationer hade Frälsningsarmén nog inte reagerat. Trots att girighet och materialism fördöms betydligt oftare i Bibeln än de få citat som vissa tolkar som att vara emot homosexuella relationer (trots att folk generellt inte visste något om homosexuella monogama kärleksrelationer när Bibeln skrevs)

Men sex och främst homosexualitet har väl en tendens att engagera en del kristna betydligt mer än girighet.

Lättkläddhet är tydligen hemskt. Annars var ju Adam och Eva nakna till en början enligt Bibeln. Och på de flesta bilder har Jesus bara ett höftskynke på korset. Kanske Frälsningsarmén ska protestera emot det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar