torsdag 9 juli 2009

Minister straffad för att ha gett bidrag till Pridefestival?

En konservativ parlamentsledamot, Brad Trost, i Kanada säger i en tidningsintervju att landets idrottsminister Diane Ablonczy har förlorat posten som ansvarig för en fond för turismbidrag. Orsaken ska enligt honom vara att hon gett bidrag till en Pridefestival. Det berättar den brittiska gaysiten Pinknews.

Den konservativa regeringen förnekar det och menar att det varit planerat sedan tidigare att industriministern ska börja hantera turismfondens pengar. Tyvärr är det annars möjligt att Trost har rätt. Högerpartiet i Kanada har tidigare kampanjat envetet emot en könsneutral äktenskapslag och försökte t.o.m. avskaffa lagen efter att de vann förra parlamentsvalet och istället införa en nationell partnerskapslag för samkönade par. Tack och lov lyckades de inte (en del av deras egna ledamöter röstade för att behålla lagen som den var) och har sedan accepterat den jämlika äktenskapslagen.

Det som är intressant är att parlamentsledamoten Trost tydligen menar att det vore rätt om idrottsministern har blivit straffad.

Från Pinknewsartikeln.

Trost added: "The pro-life and the pro-family community should know and understand that the tourism funding money that went to the gay pride parade in Toronto was not government policy.

"Canadian taxpayers, even non-social conservative ones, don't want their tax dollars to go to events that are polarising, or events that are more political than touristic in nature."


I Stockholm och många andra städer i Europa ger man kommunala turistbidrag till Pridefestivaler. En orsak är att den typen av festivaler visat sig bli en betydande ekonomisk vinst för städerna eftersom besökare ofta spenderar mycket pengar på hotell och krogar. Men för en del konservativa i Kanada är det tydligen extremt politiskt kontroversiellt att ha en festival för HBT-rättigheter.

Intressant förresten det där med "pro-family community". Ungefär som om att den som värnar familjen måste vara emot HBT-festivaler. Istället borde väl konservativa som säger sig värna monogama stabila relationer försöka nå även HBT-personer med det budskapet. En Pridefestival kan ju vara ett sådant tillfälle. Istället gör de allt för att motarbeta reformer (t.ex. könsneutral äktenskapslag) som gör det enklare och ger legitimitet åt monogama stabila samkönade relationer.

I den delen är de konservativa ofta familjefientliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar