måndag 20 juli 2009

Högsta domstolen i Pakistan kräver transrättigeheter.

Den högsta domstolen i Pakistan har avgjort att transpersoner ska ha "lika rättigheter och stöd från regeringen". Det berättar den brittiska HBT-siten Pinknews. Det är närmast en sensation att en domstol i ett muslimskt land är så positiva till transrättigheter.

Från Pinknews.

The Supreme Court in Islamabad has ordered that trans people should receive equal protection and support from the government.

The three judges, Chief Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry, Justice Muhammad Sair Ali and Justice Jawwad S Khawaja, said on Tuesday that financial support must be given to trans individuals through Bait-ul-Maal (a worldwide relief and development organisation) or income-support programmes.

The Interior Ministry has also been directed to ensure police provide protection to trans people from criminal elements.

Pakistan har visserligen mycket politisk förföljelse. Men det är ett av de muslimska länder där attityderna är minst intoleranta. En viss acceptans för samkönade relationer är det ibland om relationen är "diskret". Några transsexuella har blivit TV-kändisar.

Men att en domstol värnar om sociala och lagliga rättigheter är en annan sak. Ännu vet vi ju inte vad avgörandet får för effekt i praktiken. Men det kan vara ett tecken på att attityderna långsamt håller på att bli mer toleranta i regionen. För någon vecka sedan avgjorde en domstol i Indien att förbudet mot samkönade relationer är oförenligt med konstitutionen och att lagen därmed måste avskaffas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar