torsdag 30 juli 2009

Moderaterna bör bekänna färg om transsexuellas situation.

Idag berättar både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att Socialstyrelsen beslutat att starta en utredning om hur vården för transsexuella är. Det är givetvis bra men jag ska berätta en del om deras dåliga hantering av ärendet hittills.

För några år sedan försökte jag få Socialstyrelsen att göra just en sådan här utredning. Det efter att pratat med många transsexuella som kunde berätta olika mer eller mindre förfärliga saker om godtycklighet, väntan och ovisshet om hur det skulle bli med operationer och annat. I Västra Götalands region var verksamheten stängd i flera år eftersom de inte fixade fram någon människa till en viss anställning. Något som givetvis är helt oacceptabelt.

Därför ringde jag till Socialstyrelsens växel 2007 för att hitta någon lämplig person att tala med. De hänvisade till rättsliga enheten men det visade sig att de bara sysslar med det juridiska vid könsbyten och inte har ansvar för att landsting och regioner har bra vård för transsexuella. Men de hänvisade till någon annan enhet som inte heller de visste något. Men de hänvisade till en annan människa, det visade sig att han inte hade något som helst med transsexuella att göra i sitt jobb men däremot var han bög. Snacka om att en någon i en myndighet fördomsfullt gissar att den som är bög i någon myndighet nog har ansvaret för transsexuella.

Och den här cirkusen fortsatte, jag överdriver inte när jag skriver att jag nog talade med 10 (tio) olika människor (som någon kollega gissat var ansvarig men inte var det). Den stackars tionde människan fick det inte lätt när jag sa ifrån vilken usel ordning det var på myndigheten. Det visade sig till sist att ingen hade ansvaret. Men de flesta visste tydligen inte om det där icke-ansvaret.

Men det är väl bra att de nu bättrat sig på den där myndigheten.

I övrigt så hoppas jag några av er som besöker Stockholm Pride snackar med moderatpolitikerna om varför det partiet inte har någon partiåsikt om Könstillhörighetslagen. Trots att utredningen lämnade sina förslag för mer än två år sedan. Medan s, c, fp, v och mp har sagt ja till att avskaffa flera diskriminerande delar av lagen så säger Moderaterna, Sverige näst största parti, inte något som helst. Det trots att partiet blev störst när HBT-siten Qx hade en enkät 2006.

Frågorna som är lämpliga att ställa till Moderatpolitikerna på Stockholm Pride är följande.

1. När ska ert parti säga ja till att avskaffa kravet att en person måste vara ogift för att få "byta kön"? Alltså få stopp på dagens tvångsskilsmässor.

2. När ska ert parti säga ja till att avskaffa kravet att en person måste vara svensk medborgare för att få "byta kön". Alltså få stopp på en regel som är oförenlig med EU:s direktiv om vård på lika villkor inom unionen.

3. När ska ert parti säga ja till att tillåta transsexuella att spara könsceller för att de, om de vill, ska kunna bli biologiska föräldrar efter operationen? Alltså få stopp på en policy som har som ideologi att alla transsexuella är dåliga föräldrar.

Acceptera inte bara välvilliga svar, att de som individer eventuellt är positiva till reformerna, utan kolla med dem vad de gör för att få hela partiet att säga ja till reformerna. Och vad de gör för att regeringen och socialdepartmentet ska lämna ett förslag till ny könstillhörighetslag.

Ett tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar