fredag 17 juli 2009

Sverigedemokraterna gillar heteronormen.

Nu har även Sverigedemokraterna besvarat enkäten. Och det är inte ett parti som tävlar om att vara det mest HBT-vänliga om man säger så. Erik Almqvist berättar att partiet är för heteronormen, alltså alternativ 3 i HBT-enkäten.

Och ärligt talat så är jag inte förvånad, det här var faktiskt ganska väntat. Sverigedemokraterna talar ofta om könsroller som närmast något positivt och inte som något problem. De menar också att olikkönade relationer är mer "normala" än samkönade relationer. Men Erik Almqvist förtydligar också att partiet respekterar samkönade relationer och är för en partnerskapslag för homopar.

En annan nyhet är att Sverigedemokraterna nu säger att de vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen. Istället vill de återinföra det system vi hade i Sverige fram till 30 april i år, en äktenskapslag för olikkönade par och en partnerskapslag för olikkönade par. När jag talade med partiansvariga i maj i år sa sd att de vill vänta med att avgöra till sina landsdagar (kongress) i höst om de vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen.

Därmed så tydliggör Sverigedemokraterna att de är ännu något mer HBT-negativa än Kristdemokraterna. Medan det påbörjats en försiktig debatt inom kd om att bli mer accepterande av homofamiljer så saknas i princip motsvarande debatt inom sd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar