lördag 18 juli 2009

Rätt att Svenska kyrkan tvingar präster viga homopar?

Idag har Helen Törnqvist, centerpartistisk kyrkopolitiker, en debattartikel i Svenska dagbladet om att alla präster i Svenska kyrkan bör bli skyldiga att viga samkönade par. Förslaget från Svenska kyrkans styrelse är istället att alla församlinga ska vara skyldiga att tillhandahålla präster för samkönade vigslar men att en präst ska kunna säga nej till det som individ.

Det här är ju något som Svenska kyrkan själva får avgöra, det är en intern process inom samfundet. Men jag är ganska pragmatisk när det gäller vigselskyldighet i ett samfund. För Svenska kyrkan är det en helt ny reform, fram till för några år sedan var samfundet emot homovigslar.

I den situationen kanske det kan vara klokast att ge präster möjlighet att säga nej. Risken är annars att fokus flyttas från glädjen i att Svenska kyrkan viger homopar till en debatt om hur synd det är om konservativa präster som blir tvingade till att viga homopar. När väl reformen blivit etablerad och det är tydligare enighet i Svenska kyrkan kanske man kan ompröva policyn och säga ja till vigselskyldighet för alla präster. Men i nuvarande situation kan det i värsta fall bli kontraproduktivt, dvs försämra för homosexuella inom samfundet.

En helt annan situation är det för borgerliga vigselförrättare. De representerar det offentliga och ska givetvis vara skyldiga att viga alla par som har rätt att gifta sig.

Uppdatering 1

Även Dagen skriver om debattartikeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar