fredag 24 juli 2009

Tysk utredning föreslår ja till homoadoptioner.

En tysk utredning föreslog igår 23 juli att samkönade par bör få samma möjligheter till adoptioner som olikkönade par. Ansvariga för utredningen som startade 2006 är "Instituts für Familienforschung an der Universität Bamberg" alltså institutet för familjeforskning vid Bamberguniversitetet. Det är nog en av de mest omfattande granskningarna i Europa om hur barn i homofamiljer har det.

Det tyska justitiedepartementet har en del information om utredningen. Man har intervjuat ca 700 barn via enkäter och personligen träffat ca 100 barn. Resultaten är entydiga. Barn i samkönade familjer mår lika bra och har samma emotionella och sociala utveckling som andra barn. Liknande konstateraanden har tidigare gjorts vid motsvarande forskning i bl.a. USA.

Tysklands socialdemokratiska justitiminister Birgitte Zyprie var med när utredningen presenterades och föreslog att parlamentet i Tyskland nästa mandatperiod likställer adoptionsreglerna för homopar och heteropar. Tyskland har ett parlamentsval i september i höst.

Men förslaget är kontroversiellt. Medan det fått stöd av liberaler och gröna, som båda är oppositionspartier, så säger det parti som socialdemokraterna är i regering med, kristdemokraterna, entydigt nej.

Wolfgang Bosbach, ledande politiker i kristdemokratiska CDU, säger följande till den tyska tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Es sind mittlerweile Tausende gleichgeschlechtliche Lebenspartnerschaften geschlossen worden. Daran wird auch eine schwarz-gelbe Koalition nichts ändern. Aber eine völlige Gleichstellung möchten wir nicht.


För er som inte kan tyska kan jag förklara att han konstaterar att tusentals samkönade par har ingått partnerskap och det skulle inte en "svart-gul" regering förändra. Men helt jämställda regler är han och partiet emot.

Det är kristdemokraterna (svart) och liberalerna (gul) han syftar på när han hänvisar till en möjlig regering efter valet i höst. Båda partierna har sagt att de i första hand vill bilda regering tillsammans om de får egen majoritet i höst. Förra valet fick de inte det och då bildade kristdemokraterna och socialdemokraterna istället regering tillsammans.

Men blir det borgerlig majoritet efter valet i höst så måste de två partierna enas om adoptionslagen och tyvärr lär det bli svårt för liberalerna att få kristdemokraterna att ändra sig.

Ska man trots det göra en positiv tolkning av kristdemokratens kommentar så blir det att partiet nu tydligen helt accepterat närståendeadoptioner för samkönade par eftersom han menar att en borgerlig regering bör behålla dagens regler för homopar. När den dåvarande röd-gröna regeringen införde närståendeadoptionsmöjlighet för homopar 2005 så var kristdemokraterna helt emot det.

Det blir alltså valresultatet i september som avgör om Tyskland kanske nästa år säger ja till en helt likställd adoptionslag. Socialdemokraterna, liberalerna, de gröna och vänstersocialisterna är för medan kristdemokraterna är emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar