lördag 18 juli 2009

Nej till engelsk vetorätt för vad Svenska kyrkan ska göra.

Mycket debatt om homovigslar är det nu. För några dagar sedan hade Jan-Anders Ekelund och Berit Simonsson en debattartikel i Svenska dagbladet. De är från Frimodig kyrka som är en konservativ men partipolitiskt oberoende grupp inom Svenska kyrkan.

De menar att Svenska kyrkans styrelse ska dra tillbaka sitt förslag om att säga ja till homovigslar, det eftersom Engelska kyrkan i Storbritannien kritiserat samfundet för att man ensidigt ändrar sin teologi utan att förhandla med andra länders samfund inom den s.k. Borgågemenskapen. Det är ett avtal där nordiska lutherska samfund och brittiska anglikaner enats om att samarbeta med varann.

Själv menar jag det vore absurt om ett annat lands samfund skulle få någon typ av vetorätt för vad Svenska kyrkan vill säga ja till. Om det krävs vetorätt för alla förändringar hade det för övrigt inte blivit i princip några förändringar av samhället. Det är alltid någon som är negativ till förändringar men kanske accepterar dem senare när andra redan genomfört dem.

Och Frimodig kyrka har ju varit helt emot homovigslar i debatten. Att de nu hänvisar till ett brev från Engelska kyrkan i Storbritannien är inte annat än ett desperat försök för dem att stoppa förslaget från kyrkostyrelsen om att tillåta vigslar av samkönade par.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar