måndag 13 juli 2009

Hiv ökar bland män som har sex med män.

Nya siffror från Smittskyddsinstitutet visar att antalet nysmittade med hiv ökar något bland män som har sex med män. Medan det är färre nya heterosexuellt smittade. Man har jämfört siffrorna för första halvåret 2009 med första halvåret 2008.

Från Smittskydsinstitutets hemsida

Antalet anmälda fall bland män som har sex med män var under första halvåret 2009 64 stycken jämfört med 51 under motsvarande period 2008 och i medeltal 49 fall under den gångna femårsperioden. Detta är den enda grupp där vi ser en ökning och det ser likadant ut i många andra västeuropeiska länder.


Det verkar som om fler och fler män som har sex med män chansar och har osäker sex. Kanske för att hiv idag inte är någon dödlig sjukdom som på 1980-talet. Men ni kan ju fråga de som fått hiv om de menar det är så enkelt och problemfritt att hela tiden vara tvungen att ha sina mediciner i närheten, som också ger olika biverkningar. Problemet att antingen ljuga inför en ny partner eller vara ärlig och ofta bli nobbad vid en krogkontakt.

Jag kan rekommendera kampanjsiten Sentry som har en del roliga filmer som de gjort för att sprida budskapet om säkrare sex.

Jag har kollat igenom alla deras filmer (oftast 1-2 minuter) och här är mina bästa tips. Klicka på "Sentry Bio" för att hitta dem.

"Säkra pistolen"

En polisman gör en... omvänd striptease.

"Mark och Henrik bjuder på action"

Mark Levengood och hans kompis Henrik Johnson (den senare av dem är egentligen hetero) gör närmast ett buskisnummer när de skådespelar om att ha sex med varann.

"Träning ger färdighet"

Två unga söta killar träffas av en slump på stan och blir .... intresserade av varann.

"När två hammarskaft möts"

Två machoarbetare närmar sig varann mer än man brukar göra på arbetsplatser.

Jag kanske ska förtydliga, till vissas lättnad och andras besvikelse, att filmerna inte visar några privata kroppsdelar. Även känsliga människor kan se dem utan problem.

Säkrare sex.

Använd kondom vid samlag.
Undvik spemma i munnen.

Följer alla de råden så minskar antalet nysmittade bland män som har sex med män radikalt.

Var rädd om dig och om andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar