onsdag 15 juli 2009

Carl Bildt (m) måste nu fördöma Litauens parlament.

Litauens president Valdas Adamkus la in sitt veto mot ett homofientligt förslag från landets parlament för några veckor sedan. Redan då varnade jag för att parlamentet kanske skulle försöka köra över hans veto. Och tyvärr blev det så. Fler än 80 av 140 ledamöter valde att återigen rösta ja till ett groteskt lagförslag. Det berättar Svenska dagbladet.

Lagförslaget har det officiella syftet att "skydda barn" och därför ska det vara förbjudet att "sprida positiv information om till exempel homo- eller bisexualitet, polygami, flera typer av våld, spel och dobbel, hypnos samt dåliga vanor vad gäller mat, hygien och motion."

Lydia Aroyo från Amnesty gör en rätt analys när hon kritiserar förslaget med följande motivering.

Snarare än att skydda barn berövar denna lag unga rätten till yttrandefrihet och tillgång till information, och riskerar att isolera de barn som redan är utsatta för de högsta riskerna för våld i skolan eller hemma.


När lagen träder i kraft 1 mars 2010 så får Litauen totalt sett de mest homofientliga lagarna inom EU. Paradoxalt nog har parlamnentet även förbjudit hets mot människor p.g.a. vederbörandes sexuella läggning. Men de flesta parlamentsledamöter hetsar själva mot homosexuella och bisexuella när de röstar ja till en sådan lag.

Sveriges regering och riksdag måste nu vara tydliga i sin kritik mot Litauen. Det är extra viktigt när vi har ordförandeskapet i EU. Som jag tidigare skrivit här på bloggen bör EU varna Litauen för att landet kan bli tvunget att lämna unionen som sista åtgärd om de inte respekterar centrala mänskliga rättigheter.

Utrikesminister Carl Bildt (m) och EU-minister Cecilia Malmström (fp) måste offentligt fördöma Litauens parlament och dess inskränkthet.

Uppdatering 1

Den brittiska gaysiten Pinknews berättar att röstsiffrorna blev 87 för att köra över presidentens veto och säga ja till det homofientliga förslaget. 6 parlamentsledamöter var emot.

Uppdatering 2

Även DN skriver om nyheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar