onsdag 15 juli 2009

EU-minister Malmström kritiserar Litauen.

Då har EU-minister Cecilia Malmström (fp) reagerat på sin blogg mot Litauens extremt intoleranta åtgärd att förbjuda positiv information om homosexualla relationer. Hon skriver där följande.

Läser precis att Litauens parlament har röstat igenom en lag som gör det olagligt att tala positivt om homosexuella, inte minst i “miljöer där barn vistas”. Utan att veta mer detaljer om lagen låter det helt fruktansvärt! Diskriminering av personer med hänvisning till deras sexuella läggning hör inte hemma i Europa idag. I det nya Lissabonfördraget står detta uttryckligen i stadgan för grundläggande rättigheter. Men oavsett fördrag strider det mot EU:s grundläggande värderingar om demokrati och allas lika värde. Vi ser en oroväckande utveckling mot diskriminering av HBT-personer i flera europeiska länder, både inom och utanför EU.


Det är givetvis bra att Malmström är tydlig i sin kritik. En bloggpost kan vara en bra böjran men är givetvis inte tillräckligt. De flesta politiker i Litauen lär inte följa hennes bloggande. Hon måste framföra liknande kritik offentligt om det ska få någon som helst effekt.

Utrikesminister Carl Bildt (m) som också är en flitig bloggare tiger där ännu om situationen i Litauen. Det är dags att han slutar tiga och börjar tala.

HBT-siten Qx berättar bl.a. följande om svenska reaktioner på Litauens homofientliga lag.

I morse kommenterade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lagen. - Det är olyckligt, sa hon via telefon till TV4 Nyhetsmorgon. När de flesta andra länder arbetar för att stärka hbt-personers rättigheter är det olyckligt att Lettland går den väg de valt.Nyakmo Sabuni menade Litauen men blandade under intervjun ihop det med grannlandet Lettland. Hon fortsatte och konstaterade att beslutet fattats av folkvalda i ett parlament och menade att det är genom dialog man då kan agera. - Vi kommer självklart att ta upp den här frågan under vårt ordförandeskap, lovade Nyamko Sabuni i Nyhetsmorgon.

Olyckligt är verkligen ett diplomatiskt ord. Mer riktigt vore att kalla det helt oacceptabelt. Det är bra att Sabuni lovar att Sverige ska diskutera det som ordförandeland i EU men "dialog" är inte tillräckligt. Sverige måste vara tydligt med att Litauens lag måste avskaffas.

Qx skriver även följande.

Under torsdagen gör den nyvalde presidenten Dalia Grynauskaite sitt första besök i utlandet efter att hon tillträtt. Besöket går till Stockholm och EUs ordförandeland Sverige där hon möter statsminister Fredrik Reinfeldt. Från statsrådsberedningen kan man idag inte säga om frågan om den nya lagen kommer att tas upp i de överläggningar som sker under torsdagen.

Det vore tjänstefel av Reinfeldt att inte påtala det här vid mötet med Lituaens president. Den homofientliga lagen är så allvarlig att tystnad från Reinfeldts sida vore oacceptabelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar