måndag 17 augusti 2009

Vill Dagen avskaffa sitt eget presstöd?

Den kristna tidningen Dagen berättar att den nationaldemokratiska tidningen Nationell Idag kan bli berättigade presstöd från staten.

Från artikeln

Inget konstigt med det tycker presstödsnämndens ledamot Helen Petersson (S) och jämför Nationell Idag med Dagen. Båda har åsiktsinriktade artiklar, menar hon.


Det här gäller inte tidningens ledarredaktion som i en kommentar skriver följande.

Men så oproblematiskt som Helen Petersson vill framställa det är det knappast om skattemedel används till att finansiera utgivningen av tidningar med ett innehåll som strider mot grundläggande värderingar i samhället.

Presstödet är satt under luppen just nu av andra orsaker. Kanske vore det berättigat att passa på att diskutera om en "demokratiparagraf" skulle behövas i regelverket och hur den i så fall skulle utformas.


Man kan givetvis diskutera om den exakta jämförelsen mellan Dagen och Nationell idag är rätt eller inte. Men faktum är att det är många likheter mellan de två tidningarna. Båda menar att de är emot "etablissemanget" och de "politiskt korrekta" värderingarna. De låtsas ofta vara martyrer för sådant "man inte får säga" i Sverige. Båda har engagerat sig emot förbättringar för minoriteter. När det gäller Nationell idag både för homosexuella och invandrare, när det gäller Dagen för homosexuella.

Dagen har envist jobbat emot alla förbättringar för homosexuella de senaste decennierna. Man argumenterade emot likställandet av åldersgränsen för hetero- och homorelationer 1978. Sedan har tidningen envist varit emot varje ny reform, sambolag, partnerskapslag, lagar mot diskriminering och hets, adoptionslag, inseminationslag, äktenskapslag. Inte någon av de många förbättringarna för homosexuella och bisexuella de senaste 30 åren har Dagen varit för. Snacka om att avvika från samhällets grundläggande värderingar om allas lika värde och rättigheter.

Så det tyder på ett visst civilkurage att Dagen av alla tidningar kräver en "demokratiparagraf". Vill man verkligen riskera att förlora sina presstödspengar?

Tidningen Svenska dagbladet har idag en artikel om att milis i Irak torterar och mördar homosexuella. Hundratals människor har blivit offer för det våldet. Men det är sällan eller aldrig som tidningen Dagen kommenterar sådant på ledarsidan. Istället blir det bekymrade resonemang om hur "homolobbyn" påverkar och förstör olika länder när man jobbar för lika rättigheter.

Själv är jag något skeptisk till att ha för många klausuler för att få presstöd, det kan bli godtyckligt att avgöra vilka som ska få bidrag eller inte. Men visst, vill Dagen bli av med pengar så är det väl ingen som ska hindra dem från att försöka.

Uppdatering 1

Även Dagens nyheter skriver om den vidriga tortyren och avrättandet av bögar i Irak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar