tisdag 25 augusti 2009

Näst största partiet i Norge vill avskaffa alla bidrag till HBT-föreningar.

Jag har tidigare här på bloggen skrivit en del om det norska parlamentsvalet 14 september i höst. Det kan nu vara värt att närmare granska högerpopulistiska Fremskrittspartiet som har fått ett ordentligt ökat stöd de senaste 10 åren. Häromåret var de t.o.m. största partiet i några opinionsmätningar. Nu i augusti 2009, några veckor före valet, brukar de få ca 25 % och är därmed näst störst efter socialdemokratiska Arbeijderpartiet.

Fremskrittspartiet avviker från övriga partier genom att de helt vill avskaffa alla lagar mot diskriminering, i alla fall i privata sektorn. De säger sig vara emot diskriminering men menar att det är något som företagen själv ska hantera. Alltså att de företag som vill ska få diskriminera med hänvisning till äganderätten. Inget parti av betydelse i Sverige har den policyn.

Fremskrittspartiet vill också avskaffa allt offentligt stöd till LLH, som är Norges motsvarighet till RFSL. Det skulle givetvis få betydande effekter och allvarligt försvåra föreningens arbete. Även här resonerar partiet från en nyliberal princip, att staten inte ska ge bidrag till föreningar för vuxna. Att sedan en förening som jobbar för en diskriminerad minoritet inte helt kan jämföras med om några startar en badmintonförening för vuxna struntar Fremskrittspartiet i. Men i rättvisans namn ska sägas att partiet vill avskaffa eller minska många andra bidrag. Så det måste inte i sig vara tecken på homofientlighet.

Men partiet är också tydligt HBT-negativt precis som kristdemokratiska Kristelig folkeparti. Som jag skrivit om tidigare är båda partierna emot den nya könsneutrala äktenskapslagen, emot homoadoptioner förutom närståendeadoptioner och emot inseminationer för lesbiska kvinnnor vid kliniker.

Ett annat tecken på att det är en del homofientliga politiker i de båda partierna är debatten om tidningen Blikk. Den fungerar ungefär som HBT-tidningen QX i Sverige, förutom att Blikk skriver mycket mer om politiska nyheter. Trots det har vissa politiker i Fremskrittspartiet och Kristelig folkeparti anklagat tidningen för att vara "sexualiserad" och "positiv till porr". Bl.a. hänvisar man till att tidningen haft en artikel om pornografi utan att fördöma porr som ett problem. Och "sexualiserad" är tydligen att man tillåter annonser till telesexlinjer och sådant. Ungefär som att QX har en sida med annonser för sexvideoklubbar i Stockholm.

Men till sist blir det tydligt att det som egentligen är det främsta problemet för de här politikerna är att det är en tidning som informerar positivt om homosexuella relationer.

Ulf Erik Knudsen kritiserar på Fremskrittspartiets hemsida att den norska regeringen rekommenderat att Blikk delas ut på högstadie- och gymanieskolor.
Anbefalinger fra regjeringshold skal være kvalitetssikret. Vi på Stortinget får tilsendt bladet Blikk om vi liker det eller ikke. Blikk er et seksualisert blad som er veldig reklamerende for homofil livsførsel og er derfor uegnet til bruk overfor barn og ungdom.

Övriga partier, även oppositionspartierna Hoyre och liberala Venstre, har avvisat det här och gett entydigt stöd åt att dela ut Blikk på skolor.

Till sist kan jag avslöja att Fremskrittpartiets ungdomsförbund FpU har helt motsatta åsikter än sitt parti när det gäller många homoreformer. Ungdomsförbundet är för en köns- och antalsneutral samlevnadslag och de är även för homoadoptioner.

Från en artikel på Fremskrittspartiets hemsida.
I FpU sitt manifestet legges heller ikke skjul på hva de mener om ekteskapet. Ungdomspartiet går enda lenger enn å tillate homofile parforhold:"FpU ønsker ikke å favorisere enkelte samlivsformer fremfor andre. FpU vil således ikke sette noe skille mellom forskjellige typer samlivsformer verken økonomisk, juridisk eller moralsk," heter det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar