onsdag 19 augusti 2009

Det är oartigt att våldta.

En känd bög skriver i en tidning.

Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker.


Vad hade reaktionen blivit? Det hade givetvis, med rätta, blivit förfärade kommentarer från många människor både inom och utanför HBT-rörelsen. Allra mest förfärade hade nog konservativt kristna grupper blivit som skrivit att det är ett tecken på hur översexualiserad och omoralisk HBT-rörelsen är. Inte nog med att vissa bögar är halvnakna i parader varje sommar. Nu försöker de reducera en våldtäkt till något som är... ja inte lagbrott utan något "oartigt".

Nej, det är inte någon kändisbög som skrivit det där citatet utan åklagare Rolf Hillergren i en debattartikel i Svenska dagbladet. Ni vet han som för några dagar sedan i en tidningsartikel menade att våldtäkt inom en fast relation är en "ordningsförseelse". Han skriver nu att han ångrar sitt uttalande och säger det var fel av honom att formulera det så. Det han sa var mycket omdömeslöst men visst kan han ha formulerat sig som han egentligen inte menade, det kan bli så i intervjuer.

Men nu är det inte någon intervju. Nu är det en debattartikel där han haft möjlighet att avgöra sina formuleringar noggrant. Då börjar han snacka om att ha sex mot någons vilja är något som bör vara med i etikettböcker.

Vad blir då konsekvenserna av Hillergrens resonemang?

Anders är bög. Det har han däremot inte berättat för sin polare Tore. De har varit ute på en mycket blöt kväll och hamnar i säng båda. De lägger sig som vanligt i kallingarna på varsin madrass. Men efter en timme vaknar Anders och är kåt. Han kollar in Tores kropp. Sexig. Lägger handen på honom. Ingen reaktion. Drar ner kalsongerna och ser hans skinkor. Inte heller någon reaktion. Anders är full, omdömeslös, tar en chansning och har samlag. Tore försöker dra sig undan men Anders är över honom och Tore är för full för att protestera.

Inget lagbrott? Däremot brott mot etikett? Kanske någon ska berätta för Anders att det var oartigt gjort? Att det är otrevligt att ha samlag med sina kompisar om de inte själva sagt ja till det?

Hillergren menar i sin debattartikel att han resonemang har stöd av många åklagare. Man får hoppas att det är ett dåligt försök av honom att slippa vara ensam om sin omdömeslöshet. Men en och annan av de andra åklagarna har nog hans värderingar. Mitt tips är att det ofta är en grupp män som är 50+. En grupp där vi vet att störst andel bland befolkningen är emot en könsneutral äktenskapslag även om det givetvis också är många äldre män som är för reformen.

Men hur skulle det kunna låta i fikarummet i åklagarmyndighetens hus där två åklagare snackar med varann?

- Det är ju helt absurt att en man inte ska få lov att tvinga sig på sin hustru sex utan att riskera åtal. Det här visar hur sexualfientligt samhället blivit.
- Från det ena till det andra. Vad tycker du om den nya äktenskapslagen där bögar kan gifta sig med varann.
- Det är jag emot. Det devalverar äktenskapets värde som en fin relation som ger trygghet åt två människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar