måndag 31 augusti 2009

Ingen fri röstning bland Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Jag lovade tidigare att skriva några kommentarer till om den intressanta artikeln i Sydsvenskan idag om homovigslar inom religiösa samfund.

Positivt är att Liberala katolska kyrkan säger ja till homovigslar.

Från artikeln


Vi är lite mindre dogmatiska än andra kyrkor, säger Lundaprästen Stefan Brauer från Liberala katolska kyrkan. – Jag har lyssnat på vetenskapen, som säger att 4–5 procent av befolkningen dras till samma kön. Vill de leva tillsammans ska de få göra det.


Tyvärr har ju inte den romersk-katolska kyrkan och påven samma attityder.

Även bland judiska församlingar är det oenighet. I Stockholm säger de ja till homovigslar medan judiska församlingen i Malmö är emot.

I en artikel imorgon granskar Sydsvenskan situationen bland muslimska samfund.

Sedan till något med viss koppling till artikeln.

Den kristna tidningen Dagen hade för några dagar sedan en artikel om att kyrkomötesledamöterna från Sverigedemokraterna känner sig motarbetade av människor från de andra grupperna.

Från artikeln.

När Sverigedemokraterna lägger fram motioner i kyrkomötet är det sällan andra nomineringsgrupper som stödjer dem. Men i korridoren händer det att folk kommer fram och säger att de egentligen är för motionen men inte vågat rösta med, enligt Gabriella Johansson, Sverigedemokratisk ledamot i kyrkomötet....den grupp som har haft flest representanter som hållit med SD inofficiellt menar hon är KD.

Det som är verkligt avslöjande är kommentaren från kristdemokraterna.

Från artikeln i Dagen.

De har inte haft tillräckligt bra förslag helt enkelt, säger Karl-Gunnar Svensson, ordförande för för Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Men han utesluter inte att Gabriella Johanssons uttalande stämmer. - Vi fattar beslut i gruppen om hur vi ska ställa oss i kyrkomötet, då har vi redan gått igenom den demokratiska processen och röstat i gruppen. Då kan det vara någon enstaka som håller med dem [SD] men som får ge sig.


Kristdemokrater i Svenska kyrkan anklagar ofta andra nomineringsgrupper inom Svenska kyrkan för att främst följa sina partiers politik när det gäller äktenskap och annat (något som de själva för övrigt också gör).

här skrev deras ordförande Kurt Hedman i gruppens medlemstidning för mars-april 2009.

Kyrkostyrelsens beslut att utarbeta ett vigselritual på blotta misstanken att riksdagen skall lagstifta i en viss riktning tyder på en förskräckande stor följsamhet att gå i politikernas och opinionens ledband i stället för att agera som ett fritt trossamfund.


Kristdemokrater i Svenska kyrkan är också för att kyrkomötesombuden borde röstas fram som individer och inte en del av olika grupper.

Trots det har de inte alltså inte själva fri röstning. Även i sådana situationer när något är så viktigt för ett kristdemokratiskt kyrkomötesombud att de efteråt avslöjar sin egentliga åsikt för sverigedemokrater så är det tydligen förbjudet inom Kristdemokrater i Svenska kyrkan att rösta annorlunda än gruppen.

Det avslöjar ett tydligt hyckleri inom Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Centralstyrning är tydligen bra om de som styr är konservativa medan det är negativt om de som styr är för allas lika värde och rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar