fredag 28 augusti 2009

Är Dagenredaktionen för heterosexadoptioner?

Är det någon här som varit på ett heterosexbröllop? En del anställda på den kristna tidningen Dagen har nog varit det. Jag kan avslöja att en del av dem även lever i heterosexrelationer. Ibland har de egna barn, ibland har de heterosexadopterat.

Några av tidningen Dagens anställda ägnar sig åt heterosexlekar med sina barn. Typ att pappa och mamma är med sina barn. Som en vanlig heterosexfamilj.

Nej, nu ska jag lämna ironin. Men nog är det en gåta att en etablerad tidning ännu år 2009 använder ordet "homosex" som prefix. Av någon orsak använder de aldrig "heterosex" när de ska berätta om en man och en kvinna som adopterar. Tidningen hade enkelt kunna skriva homoadoptionslag istället för "homosexlag".

Men nu lämnar jag det, någon av tidningens anställda läser nog det här bloggmeddelandet. Om de lär sig något är mer tveksamt. Användandet av ordet "homosex" kan vara ett försök av tidningen att försåtligt "sexualisera" nyheter om bögar och lesbiska som skaffar barn.

Till nyheten som är desto mer positiv.

Uruguay blir med alla sannolikhet det första landet i Latinamerika att säga ja till homoadoptioner. Det berättar Dagen.

Från artikeln.

Representanthuset i Uruguays kongress röstade på torsdagen för en lag som godkänner att homosexuella par tillåts att adoptera. Antas den historiska lagen av landets senat, så blir Uruguay det första latinamerikanska landet som tillåter homosexuella att adoptera. Omröstningen i Uruguays senat ses dock som en ren formalitet, då lagen redan har godkänts vid en första provomröstning.


Enligt notisen i Dagen verkar det som om bara vänstermajoriteten i parlamentet är för homoadoptionslagen. Men granskar man röstsiffrorna i representanthuset var de 40 ja och 13 nej. Eftersom det är 99 ledamöter där var det tydligen många frånvarande.

Vänstern har 53 ledamöter och de två borgerliga partierna 46 ledamöter. Teoretiskt kan givetvis alla 40 som röstade ja vara från majoriteten men i praktiken bör även många borgerliga ledamöter varit för reformen om närvaron var hyfsat jämn mellan de olika partierna.

Men som väntat var det ett ramaskri från den katolska kyrkan i Uruguay.

Från artikeln i Dagen.

Ärkebiskopen i huvudstaden Montevideo, Nicolas Cotugna, förfasade sig över lagen.

"Det handlar inte om religion, filosofi eller sociologi. Det grundar sig i respekten för mänskligt väsen", uppgav Cotugna i ett uttalande."

Det är givetvis ett helt absurt uttalande. Vad av det mänskliga väsendet är det som inte respekteras? Är samkönade par omänskliga? Och att de överför sin omänsklighet till ett adopterat barn?

Eller är det omänskligt att acceptera att ett barn inte bor med en man och en kvinna. Konsekvensen av det borde väl betyda att katolska kyrkan i Uruguay föreslår att alla barn som bor med bara en förälder tvångsomhändertas och flyttas till ett heteropar. För inte vill de väl att barn ska ha det omänskligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar