torsdag 27 augusti 2009

Reinfeldt har varit viktig för Moderaternas HBT-vänlighet

Idag inleder Moderaterna sin stämma (kongress). Som jag tidigare har skrivit om är det få HBT-relaterade motioner (förslag) där. Bara ett sådant om att avgifterna inom sjukvården bör vara lika för olikkönade och lesbiska par när en kvinna blir inseminerad vid en klinik. Moderaternas partistyrelse har sagt ja till motionen och det gör nog också hela stämman i helgen.

Min blogg är inte partipolitisk. Jag recenserar inte här partiernas politik generellt. Men jag vill trots det skriva något om Fredrik Reinfeldts betydelse för omvandlingen av Moderaterna när det gäller HBT-politiken.

När Fredrik Reinfeldt blev ordförande i partiet 2003 så var Moderaterna ännu ganska HBT-negativa. Faktum är att en majoritet av de moderata riksdagsledamöterna röstade nej till nästan varje HBT-reform fram till ca 2001 Då hade en del yngre människor i partiet börjat jobba för en förändring men de flesta var ännu ganska konservativa när Reinfeldt blev ordförande.

En del menar kanske att Reinfeldts arbete för att förändra partiet mer är ett tecken på taktik än på ärlig förnyelse. Inom vissa områden är det möjligt. Det är ju givet att partiet måste anpassa sig till en ny verklighet om de skulle kunna få stöd för sin politik. I flera andra länder har högerpartier gjort liknande förändringar.

Men kritiken blir helt orättvis inom HBT-området. Faktum är att Reinfeldt redan 1994 som en av två m-ledamöter röstade ja till partnerskapslagen för samkönade par. Det krävdes givetvis ett visst civilkurage för att göra det.

Och man ska veta att det 2003 var mycket osäkert om Reinfeldt verkligen skulle lyckas med sin förändring av Moderaterna. Det hade kunnat bli fiasko både internt och vid riksdagsvalet 2006. Att i den situationen också jobba för att helt förändra Moderaternas HBT-politik var kontroversiellt inom partiet och riskabelt för Reinfeldt. Det enklaste för honom hade varit att göra bara mindre anpassningar.

Istället var Reinfeldt pådrivande för en ganska snabb utveckling så att partiet idag är för nästan alla reformer när det gäller homosexuella och bisexuella. Det är en radikal helomvändning jämfört med för 10 år sedan. Tyvärr har inte utvecklingen nått lika långt när det gäller transrättigheter men även där förändras partiet.

Jag bedömer att Fredrik Reinfeldt varit så avgörande att det är tveksamt om Moderaterna sagt ja till en könsneutral äktenskapslag 2007 om det inte varit för hans arbete i partiet. Förr eller senare hade partiet sagt ja till reformen, men hade t.ex. Carl Bildt eller Bo Lundgren varit kvar som ordförande hade det nog dröjt några år till.

Även tidigare partisekreteraren Sven-Otto Littorin (nu arbetsmarknadsminister) och nuvarande partisekreteraren Per Schlingmann har engagerat sig och varit mycket viktiga för att Moderaterna ska bli ett HBT-vänligt parti.

Det intressanta är ju att socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin också har påverkat sitt parti att bli mer HBT-vänligt. Men utan att bagatellisera hennes arbete så det varit många andra s-politiker som också engagerat sig för en sådan förändring. Fredrik Reinfedlt var däremot ganska ensam från början (förutom då unga moderater som han oftast hade stöd av i det arbetet)

Så kolla på Reinfeldt på TV i helgen. Gilla honom eller kritisera honom för det han säger i intervjuer och på Moderaternas stämma. Men är du för HBT-rättigheter så ge honom cred för hans engagemang för ett HBT-vänligare samhälle.


Uppdatering 1

Fler nyheter om Moderaternas stämma

SvD DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar