tisdag 18 augusti 2009

Helt absurt avvisa HBT-flyktingar till Irak.

Dagens Nyheter har en artikel om att Migrationsverket vill avvisa en asylsökande bög till Irak. Det är nog så illa att de inte tillåter honom att stanna i Sverige. De borde känna till hur svår situationen är för homosexuella i Irak. Men när man läser deras motivering till avvisningen blir det ännu värre.

Från artikeln i Dagens nyheter.

Några får det, andra inte - asyl på grund av sin sexuella läggning. Ali är en av de sist nämnda. I dag sitter han inlåst på Migrationsverkets förvar i Märsta. Vilken dag som helst kan han vara på väg mot det som han är övertygad bara kan sluta på ett sätt - med döden.

– Dom säger att det är fred i Irak. Jag tittar på dem och försöker få dem att förstå, krig eller fred, det är inte det som är mitt problem. Mitt problem är jag själv, att jag är homosexuell.

Han vågade inte leva som öppet homosexuellt i Irak, men hade ett förhållande med en jämnårig man. De avslöjades på bar gärning av säkerhetspolis. Båda greps, familjerna kontaktades och trakasserierna började. Framför allt hotades Ali av släktingar till pojkvännen. Bara dagar efter upptäckten ”försvann” pojkvännen och Ali säger sig ha bevis för att han förts bort och dödats av sin egen familj.

Själv valde han att fly. I december 2005 kom han till Sverige och sökte asyl....

Migrationsverket menar att han inte tillräckligt levt ut sin homosexualitet i Irak för att den ska kunna utgöra ett hot. Verket hävdar också att han har möjligheter att anmäla hoten till irakiska myndigheter, något som de flesta bedömare menar är helt orimligt.


Migrationsverket resonerar som om Irak vore ett land där man har fungerande rättssäkerhet. Trots alla rapporter de senaste åren om att myndigheter och polis struntar i att milisgrupper torterar och avrättar bögar. Ja, ibland är de t.o.m. inblandade i förföljelsen. Och vad mer ska krävas för att man varit tydligt homosexuell i sitt gamla hemland än att man haft en relation som avslöjats för andra? Skulle "Ali" startat en gayparad? Berättat i TV i Irak att han är bög?

Resonemanget från Migrationsverket är helt oacceptabelt.

Kan politiker påverka det här?

Ja, givetvis kan riksdagen ändra asyllagarna men det är ju en lång process.

Migrationsminister Tobias Billström (m) har begränsade möjligheter att uttala sig om policyn för olika grupper av asylsökande. I det flyktingsystem vi har sedan 2006 (alla partier var för det) så är en central del att politiker inte ska blanda sig i asylprocessen.

Men Billström skulle mycket väl kunna skriva ett pressmeddelande, t.ex. när Human rights watch presenterade sin rapport igår, och förtydliga att ”han utgår från att Migrationsverket följer de lagar som riksdagen sagt ja till” och sedan hänvisa till de delar av asyllagarna som förtydligar att man aldrig får lov att skicka tillbaka någon med motiveringen att vederbörande kan leva ”diskret” som homo.

Det hade Billström kunnat göra om han velat. Det hade givetvis skickat en tydlig signal till Migrationsverket. Men tyvärr har Billström, precis som tidigare socialdemokratiska migrationsministrar, varit mycket restriktiv med att göra några som helst sådana offentliga uttalanden som kan tolkas som att fler homoflyktingar bör få asyl. Inte ens i de riksdagsdebatter han deltagit i om HBT-flyktingars situation. Billström förtjänar kritik för det.

Uppdatering 1

Även tidningen Dagen skriver om förföljelsen av homosexuella i Irak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar