söndag 2 augusti 2009

Tre dödade vid bombdåd mot gaycenter i Israel.

Att en del människor hatar HBT-människor så mycket att de mördar är tyvärr inget nytt i sig. Varje år blir flera homosexuella i Sverige dödade bara av en orsak - att de har förmågan att älska personer av samma kön. Ett av de mest omskrivna exemplen är den sk smeden som mördade en människa i Stockholm och var nära att också döda en annan.

Men attacker mot RFSL-ställen är också vanligt. Tack och lov så blir folk sällan mördade då men för något år sedan var en anställd vid RFSL:s centrala kansli i Stockholm nära att bli dödad av en man som attackerade henne på kontoret.

Nu senast är det någon som dödat tre människor och skadat ett tiotal vid ett gaycenter i Tel Aviv i Israel.

Från Dagens Nyheter.

Tre människor dödades och ett tiotal skadades på lördagskvällen i ett attentat vid ett center för homosexuella i Tel Aviv. En svartklädd, maskerad man öppnade eld mot besökare och sprang sedan från platsen.

Det var vid 22.40-tiden lokal tid (21.40 svensk tid) som larmet gick om skottlossning utanför centret i hörnet av gatorna Nachmani och Ahad Haam i den israeliska storstadens centrala delar. Mannen sköt mot en grupp ungdomar vid entrén med ett automatvapen. En man och en kvinna dog omedelbart medan en tredje person avled på sjukhus. Ytterligare en person fick livshotande skador, enligt sjukhuskällor.

Tel Avivs polischef Shahar Ayalon gav order om att en gaybar i närheten skulle stängas och uppmanade andra barer och klubbar att vara på sin vakt.

- Vi är bara i början av utredningen, vi fortsätter sökandet och vi är inte säkra på motivet eftersom centret inte har tagit emot några hot nyligen, sade han.

Andra tvekade inte om att det var ett homofobiskt dåd.

- Det är inte förvånande att ett sådant brott begås med tanke på allt hat mot de homosexuella, sade ordföranden för Tel Avivs sammanslutning av homosexuella, Mai Pelem.

Han syftade på hårda verbala angrepp mot homosexuella från ortodoxa judar. Tidigare har bland annat hakkors klottrats vid entrén till centret.

Till skillnad från mer konservativt religiösa Jerusalem är Tel Aviv känd som en liberal stad med ett världsberömt nattliv.


Polischefen är mer än lovligt naiv när han tvekar om att det skulle vara ett hatbrott eftersom det inte framförts några hot. Som om alla som planerar hatbrott skulle hota först. Kanske vederbörande tvärtom inte gjorde det för att få möjlighet att döda så många som möjligt eftersom folk då inte skulle vara varnade.

Bredvid glittret och paraden i Stockholm är det här också en del av HBT-samhällets verklighet. Hatbrott. Våld, ibland mord.

Vilket ansvar känner religiösa individer (kristna, judar, muslimer etc) som sprider hatiska budskap mot homosexuella att de kan få andra att ägna sig åt våld mot HBT-personer?

Även Svenska Dagbladet och Sydsvenska dagbladet skriver om nyheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar