onsdag 19 augusti 2009

Sd försöker exploatera förföljelsen av bögar i Irak.

Vissa sd-politiker försöker nu använda rapporten från Human Rights Watch om förföljelsen av homosexuella i Irak till att sprida hat mot alla i gruppen muslimer. Sverigedemokraterna får dock allvarliga trovärdighetsproblem vilket jag ska förklara i den här bloggposten.

Men först vill jag säga att homosexuella och bisexuella generellt har det sämre idag i muslimska länder än i kristna länder. Här har alltså sd rätt. Men historiskt har det tvärtom varit så att förföljelsen mot homosexuella varit värst i kristna länder. De senaste decennierna har dock många stater blivit homovänliga i Europa medan inget muslimskt land är det. Alla länder som har kvar dödsstraff för homorelationer är muslimska.

Även när man granskar muslimska samfund kan man konstatera att i princip alla av dem i Europa är homofientliga medan det bland kristna och judiska samfund är både sådana som är positiva och negativa till homorelationer.

Vi i HBT-rörelsen ska inte förneka det här för det gynnar varken vår trovärdighet i debattten eller situationen för muslimska HBT-människor. Homohatet bland muslimer ska granskas. Det är beklagligt att många inom den svenska HBT-rörelsen ofta duckar i debatten i någon felriktad ängslan att bli kallad islamofob.

Det är inte islamofobt att granska islam. Inte heller är det kristofobt att granska kristendomen.

Däremot har sd allvarliga trovärdighetsproblem i den här debatten.

För det första därför att partiet är helt tyst om den förföljelse och diskriminering som är vanlig även i många kristna länder. Majoriteten av de länder som har totalförbud mot homorelationer har en befolkning där majoriteten är kristna, de flesta i Afrika. I Europa har man förbud mot gayparader i flera länder t.ex. Litauen, Vitryssland, Ryssland och Ukraina. Flera länder har även förbud för homosexuella att jobba i försvaret. Litauen har avgjort att det ska vara förbjudet att lämna positiv information om homosexualitet.

Sverigedemokraterna kommenterar aldrig det här. När jag gjorde en enkät inför EU-valet så svarade alla partier att de ville att EU offentligt och tydligt ska kritisera de länder i unionen som diskriminerar HBT-personer genom att t.ex. förbjuda gayparader eller förbjuda transsexuella att byta kön juridiskt. Ja, förutom ett parti, Sverigedemokraterna som var emot att EU ska ägna sig sådant.

För det andra låtsas sd inte om att även inom islam har folk olika åsikter. Även om inget muslimskt samfund i Europa är homovänligt så är ganska många muslimska individer det.

För det tredje har Sverigedemokraterna trovärdighetsproblem genom att de har en HBT-politik i Sverige som är negativ för homosexuella och bisexuella. De vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen, avskaffa möjligeten till homoadoptioner förutom närståendeadoptioner och avskaffa möjligheten för lesbiska kvinnor till inseminationer vid kliniker. Deras partisekreterare Björn Söder har gjort allvarligt homofientliga uttalanden.

Faktum är nästan alla främlingsfientliga partier i Europa är tydligt heteronormativa och HBT-negativa. Förutom i Nederländerna där PVV (Frihetspartiet) med Geert Wilders som partiordförande är för både homoäktenskap, homoadoptioner och inseminationer för lesbiska kvinnor. Sd brukar ibland referera till det partiet och att en del bögar och lesbiska i Nederländerna sympatiserar med det, men det som de aldrig berättar är att sd och PVV har helt olika homopolitik. PVV förtjänar kritik för sin islamofobi där man buntar ihop alla muslimer som extremister, men partiet har i alla fall någon trovärdighet när de menar att de värnar om homosexuellas rättigheter vilket inte sd har.

Jag kan tipsa om att jag förresten debatterat det här, sd och HBT, på Kent Ekeroths blogg de senaste dagarna. Ekeroth är "internationell sekreterare" i Sverigedemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar