lördag 22 augusti 2009

Kristdemokraterna är sämst på "etik och moral".

Då och då görs det opinionsmätningar som visar vilket parti svenska folket har mest förtroende för när det gäller olika områden, ekonomin, jobben, skolan etc.

Idag publicerar Dagens nyheter en sådan opinionsmätning som Synovate gjort. Det är väl inga dramatiska nyheter där. Socialdemokraterna och Moderaterna vinner oftast, de har ju en fördel av att vara stora partier. Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet är "bäst" inom vardera ett område, enligt opinionsmätningen. Värre är det för Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som inte får förstaplatsen inom något område. Men Dagens Nyheter berättar att kd:s bästa siffra är för "etik och moral".

Egentligen är det här helt absurt men inte oväntat. Inget annat parti har de senaste decennierna talat lika ofta om etik och moral än kd. Men inget tyder på att deras politiker skulle bete sig mer etiskt än andra, kd-politiker har proportionellt varit lika inblandade i politikerskandaler som andra partier. I länder som t.ex. Tyskland och Italien är kristdemokratiska partier de som oftast varit inblandade i allvarlig korruption.

Nu kanske någon invänder att kd-politiker är människor med fel och brister som andra, det är väl bra att de i alla fall talar om det även om de sedan inte beter sig annorlunda än andra partiers politiker? Det hade ju kunnat vara en poäng om det varit så att kd som parti varit ett inkluderande och humanistiskt parti. Men tvärtom så har de i decennier motarbetat reformer för homosexuella och bisexuella. Inget annat riksdagsparti har haft så diskriminerande politik mot någon minoritet i samhället som kd när det gäller homosexuellas rättigheter.

De var emot sambolagen för samkönade par, emot en lag mot diskriminering av homosexuella, emot partnerskapsreformen, emot att hetslagen skulle ge homosexuella samma skydd som judar, svarta etc, emot homoadoptioner, emot inseminationer för lesbiska kvinnor, emot att borgerliga vigselförrättare även ska vara skyldiga att viga samkönade par, emot en könsneutral äktenskapslag. Hur etiskt är det att envist igen och igen vara engagerad för att behålla diskriminerande lagar i samhället?

Att Kristdemokraterna ibland inte heller håller sig till sanningen blev tydligt i debatten om en könsneutral äktenskapslag 1 april i år.

Här på bloggen avslöjade jag 10 olika myter som kd-politiker spred i den debatten.

Alltså ett parti som diskriminerar och inte håller sig till sanningen i viktiga debatter. Etiskt?

Nej, även om kd inte är sämst inom alla områden så förtjänar de att hamna sist när det gäller "etik och moral".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar