lördag 16 augusti 2014

Piratpartiet vill tillåta månggifte.


Jag kommer i en serie av bloggposter kommentera om HBTQ-rättigheter finns med i partiernas valmanifest..

Vi börjar med Piratpartiet som vill tillåta månggifte. Vad jag vet är det första gången ett svenskt parti är för att det ska vara möjligt att ingå äktenskap med mer än en person. Feministiskt initiativ vill avskaffa nuvarande äktenskapslag och ersätta den med en antalsneutral "samlevnadslag". Från Piratpartiets valmanifest.
Alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning, religion, ålder eller funktionsnedsättning. Lagar, regler och tillämpningar ska därför ses över. All lagstiftning ska vara så könsneutral som möjligt. Vi vill helt avskaffa konceptet juridiskt kön. Äktenskapslagstiftningen bör göras antalsneutral. Kvinnor och män som utsätts för våld i nära relationer ska få lika möjlighet till stöd anpassat efter sin specifika situation.... Personal i offentlig sektor ska ha utbildning i hbtq-frågor. Samkönade par måste även i praktiken få samma möjlighet till insemination och adoption som heterosexuella par... Hbtq-personer som riskerar förföljelse ska beviljas asyl även om deras läggning framkommit efter asylansökan.
Riskerar förstärka patriarkala strukturer bland delar av befolkningen.

Jag är skeptisk till att tillåta månggifte. Dels finns det juridiska komplikationer. Måste alla som redan är gifta godkänna en ny människa i äktenskapet? Eller ska det hållas en omröstning? Om det blir en skilsmässa kan det blir besvärligt att fördela tillgångarna rättvist om 10 personer är gifta med varann. Men sådana praktiska problem går förmodligen att lösa. Värre är det att månggifte riskerar förstärka patriarkala strukturer bland människor från kulturer där en man får ha flera fruar. Det är givetvis inte Piratpartiets avsikt att det ska bli så men det kan bli resultatet.

Men det är intressant att Piratpartiet tagit så tydlig ställning emot den tvåsamhetsnorm som finns i samhället, den passar säkert de flesta men inte alla.  Och jag är för att starta en utredning om en antalsneutral sambolag som alternativ till äktenskap för två personer. Även där kommer det givetvis finnas juridiska komplikationer men fördelen är att samboskap inte är sanktionerat av patriarkala religiösa samfund från kulturer som tillåter månggifte. Positivt också att Piratpartiet förtydligar att män ska ha samma skydd som kvinnor vid våld i nära relationer. I många kommuner idag finns det bara skyddade boenden för kvinnor (om ens det) men sällan för män.


Uppdatering 1.

Fyra av åtta ungdomsförbund till riksdagspartierna är för antalsneutral samlevnadslag.

Centerpartiets ungdomsförbund, Liberala ungdomsförbundet, Grön ungdom och vad jag vet även Moderata ungdomsförbundet är för månggifte alternativt antalsneutral samlevnadsbalk. En del inom Miljöpartiet och Centerpartiet är också positiva till det.

2 kommentarer:

 1. Ja, det finns juridiska komplikationer. Det är just dessa som måste åtgärdas för att man ska kunna införa en antalsneutral äktenskapslagstiftning. Den problematiken finns redan idag i de fall man väljer ett annat alternativ till en- eller tvåsamhet. Vare sig det sociala systemet, arvsrätten eller andra lagstiftningar fungerar för de som väljer tre- eller flersamhet.

  Att tro på att den nuvarande äktenskapslagstiftningen kommer att avskaffas inom överskådlig tid är att leva mer än en aning ute i det blå. Därmed så är det bättre att införliva flersamhet i den nuvarande lagstiftningen. Visst kan det vara besvärligt att införa det, men det är inget bra argument emot.

  Sen skulle jag faktiskt vilja påpeka att det är en smula fördomsfullt att anta att det just är patriarkala strukturer som skulle förstärkas. En kvinna och flera män är väl precis lika gångbart. Den typen av fördomsfullhet påminner till viss del om den som HBTQ-rörelsen tyvärr fått slåss emot, eller hur?

  SvaraRadera
 2. Erik

  Om vi börjar med det sista så verkar du ha en viss bristande kontakt med verkligheten om jag ska vara elak.

  I princip i alla länder där månggifte är tillåtet är det en man som gifter sig med flera kvinnor, nästan aldrig det motsatta. Undantagen från den regeln är synnerligen få.

  Att förneka att det är ofantligt mycket vanligare att en man har flera fruar än en kvinna har flera män är ungefär lika "fördomsfullt" som att hävda att nästan 80 länder har totalförbud emot samkönade manliga relationer medan "bara" drygt 40 har det för samkönade kvinnliga relationer. Och inget land har förbud emot olikkönade relationer,.

  För övrigt är du ju själv fördomsfull enligt din retorik Erik eftersom du helt glömmer ett alternativ, att fler än 2 av samma kön gifter sig med varann. Du tycks utgå från att det måste vara folk av olika kön i ett månggiftes-äktenskap,. Så är det inte.

  Just for your information är jag iNTE för att avskaffa äktenskapslagen, läs igen det jag skrev, jag bara hänvisade till att Feministiskt initiativ tycker så, jag är kritisk även emot det alternativet. Som jag skrev är jag för att behålla äktenskapslagen för två vuxna personer men vill att det ska utredas om en antalsneutral sambolag som ett alternativ till äktenskapet.

  Till sist håller jag med om att nuvarande lagar är tvåsamhetsnormativa, även det påpekade jag i bloggposten, och orsakar problem för en del som lever i polyamorösa (flersamhets) relationer.

  Mitt tips är att få skulle gifta sig med fler än två personer om det blev tillåtet. Men det skulle förmodligen locka en del inom två grupper,. Dels polyengagerade och där skulle det säkert kunna bli många olika konstellationer. Men sedan skulle en del konservativa muslimska män säkert också gifta med fler än två fruar om det blev tillåtet. Inte de flesta muslimska män men en del, och det skulle riskera att förstärka just patriarkala värderingar. Att förneka det problemet är ungefär lika cyniskt och fel som att förneka att det finns hedersrelaterat våld.

  Men jag välkomnar debatten Erik även om vi inte är ense. Och Piratpartiet ska ha beröm för sitt politiska mod.  SvaraRadera