fredag 1 augusti 2014

Att ungdomsförbunden är mindre Pride-intresserade än sina partier kan faktiskt vara ett positivt tecken.Senaste dagarna har jag gått igenom hemsidorna för Sveriges 10 största partier. 9 av dem har HBTQ-relaterat material (Feministiskt initiativ har bara en regnbågsflagga på sin hemsida utan några politiska förslag men jag tolkar även det som en markering). Bara Sverigedemokraterna har på sin hemsida tigit helt om HBTQ-rättigheter hittills i veckan. Det visar att vi kommit relativt långt i Sverige, idag är det bara ett främlingsfientligt HBT-negativt parti bland Sveriges 10 största partier som tycker HBTQ-rättigheter är något ointressant (det tycker de även övriga veckor om året, inte bara vid Stockholm pride)

Granskar vi ungdomsförbunden kan vi konstatera att anslutningen där är sämre än bland partierna. Moderata ungdomsförbundet, Liberala ungdomsförbundet, Sverigedemokratisk ungdom, Kristdemokratiska ungdomsförbundet och Ung pirat har inget som helst på sina hemsida just nu när det gäller HBTQ-rättigheter och Stockholm pride.

Cuf har gjort om partisymbolen.

En kul sak tycker jag är att Centerpartiets ungdomsförbund gjort om sin logga i regnbågsfärger (bilden till den här bloggposten). Även Ssu, Grön ungdom, Ung vänster och Unga feminister har HBTQ-relaterat material på respektive hemsidor.

Det är verkligen en paradox att 9 av 10 partier har med HBTQ-relaterat material medan bara 5 av deras ungdomsförbund har det. För 10-15 år sedan hade förhållandet förmodligen varit det omvända. Men man kanske ska tolka det som något positivt. HBTQ-politiken har blivit etablerad i samhället. Visst är jag kritisk emot att muf, luf och ung pirat som tydligt HBTQ-vänliga ungdomsförbund inte använder den här veckan för att tydliggöra att de är HBTQ-vänliga men de kanske resonerar att det idag är så många andra som gör det, och så var det verkligen inte för 15 år sedan.


Uppdatering 1.
Artiklar i media om HBT och Stockholm pride.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar