onsdag 6 augusti 2014

Mp, v och fi lovar prioritera skadestånd till tvångssteriliserade transsexuella.Om ni följt partiledardebatten vid Stockholm Pride kunde ni konstatera att Åsa Romson (mp) och Jonas Sjöstedt (v) förklarade att det är "självklart" att tvångssteriliserade transsexuella ska få skadestånd genom ett politiskt beslut. Övriga riksdagspartier vill däremot avvakta den rättsliga process som nu startats om saken. Utanför riksdagen är Piratpartiet och Feministiskt initiativ också för att ge skadestånd precis som mp och v.

I sin alternativbudget för 2014 skrev Miljöpartiet bl.a. följande.
Miljöpartiet avsätter 75 miljoner kronor i budgeten till ersättningar för de transsexuella som genomgått steriliseringar mot sin vilja vid könsbyte.
V har hittills inte haft med reformen i sina budgetförslag.

Mp hämtade bl.a. in många miljarder genom att motsätta sig ett ytterligare jobbskatteavdrag. Efter årsskiftet accepterade dock mp den reformen vilket betydde att partiet hade ca 10 miljarder mindre att omfördela i sin vårbudget. Ett förslag som mp tog bort i sin vårbudget var just skadestånd för tvångssteriliserade. V lämnade varken i sin alternativbudget för 2014 eller i sin vårbudget 2014 avsättningar för skadestånd till transsexuella som blivit tvångssteriliserade.

Feministiskt initiativ har tydliggjort bl.a. i en debattartikel hos SVT.s hemsida att de vill ge skadestånd till transsexuella som blivit tvångssteriliserade. Piratpartiet är också för samma sak. Vi kan alltså konstatera att om det blir en borgerlig regering efter valet i höst blir det en rättslig prövning som får avgöra ärendet. Om det blir en röd-grön majoritet kan det däremot bli en del av budgetförhandlingarna (Piratpartiet har inte gett sitt stöd till något av "blocken".) Men att generellt lova saker är lätt och därför har jag kontaktat de fyra partierna som är för statligt skadestånd.
Kommer ditt parti, om partiet efter höstens val ingår i den politiska majoriteten, att prioritera att i budgeten för 2015 (som beslutas hösten 2014) få med att avsätta pengar för transsexuella som blivit tvångssteriliserade?
Synnerligen tveksamt om reformen genomförs om det blir en röd-grön majoritet.

Alf Karlsson
, politisk handläggare hos Miljöpartiets riksdagskansli, kommenterar.
Vårbudgeten uttrycker kommande behov av ändringar och satsningar. Om inget annat anges gäller alltid vad som angivits i senaste höstbudget. I denna fanns förslaget om skadestånd, som inte förändrats sedan dess utan är gällande linje.
Vid Malmö regnbågsfestival igår mötte jag Hans Linde, HBTQ-politisk talesperson för v, och han hade samma budskap, det blir prioriterat i budgetförhandlingar om v blir en del av en ny majoritet. Samma budskap ger Sissela Nordling Blanco från Feministiskt initiativ, ett parti som inte idag finns i riksdagen man har förklarat att de vill bli en del av den röd-gröna sidan där.
Ja, absolut skulle vi göra det!
Piratpartiet har ännu inte mailat om deras attityd. Socialdemokraterna vill avvakta den rättsliga prövningen och det är långt ifrån självklart att ett statligt skadestånd kommer med i en röd-grön höstbudget, jag är synnerligen tveksam till att det blir så. Men nu har mp, v och fi (om det senare partiet kommer in i riksdagen) tydligt lovat att ett sådant statligt skadestånd kommer finnas med på deras "det här vill vi-lista" inför förhandlingar med Socialdemokraterna om det blir en röd-grön majoritet i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar