torsdag 14 augusti 2014

HBT-kultur. Teleny - Oscar Wilde m.fl.Teleny (för första gången i svensk översättning 2014) är definitivt den mest pornografiska bok jag recenserat. Sexskildringarna är explicita och detaljerade. Förlaget har Oscar Wilde som författare men kommenterar också att boken förmodligen skrevs tillsammans med några av hans vänner. Och det är ingen avancerad spekulation eftersom språkstilen varierar ordentligt mellan diverse kapitel. Manuskriptet är från 1890-talet och handlingen utspelas i Paris i Frankrike.

Det här är förmodligen en av de första böckerna om sex mellan män. Sådana relationer var tabu, och kriminaliserade, i Storbritannien där Wilde bodde. Det finns dock en mångfald av sexualitet i boken. Hetero, manlig homo och även "lesbisk" (kvinnor har sex med varann inför män vid en bordell). Men att kalla det här för en porr-roman vore orättvist. Det finns flera andra perspektiv.

Det är många litteraturhistoriska referenser, bl.a. till 1800-talsförfattare, antiken i Grekland men även Bibeln. Ibland blir det en passionerad argumentation för rätten till samkönad kärlek och där är den aktuell tyvärr även idag när många länder ännu förbjuder homorelationer. Det finns också en dos skrönor och händelser som är "groteska". I slutet av boken blir det ordentligt spännande.

Teleny berättar om kärleksrelationen (och den sexuella) mellan två män i 25-30-årsåldern, romankaraktärerna Camille des Grieux och René Teleny. I vissa stunder blir det vackert och poetiskt, ibland banalt.

Bokens litterära kvalité varierar från kapitel till kapitel. Men Teleny är synnerligen intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar