tisdag 26 augusti 2014

Lars Ohly hojtar "fy fan" i mail när jag förklarar hans ointresse för HBT i valmanifest.Det här måste vara första gången en politiker i ett mail svär åt mig. Lars Ohly (bilden) är f.d. partiordförande i Vänsterpartiet och riksdagsledamot fram till valet. Han har senaste åren varit Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden och kulturutskottet.

Jag har ibland haft tuffa debatter i mail, i synnerhet med politiker från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna men även med folk från Moderaterna (för att partiet ibland inte gjort tillräckligt för nya HBT-reformer). Men svordomar har aldrig förekommit.
From: lars.ohly@riksdagen.se
To: heldbengt@hotmail.com
Subject: Re: "V är tydligt HBTQ-vänliga i sin valplattform - men gullar med reaktionära klädsymboler"
Date: Fri, 22 Aug 2014 18:55:24 +0000
Och var, var har du fått det ifrån att jag skulle vara mot att HBTQ-frågor fanns med i valplattformen 2010? Kränkande och felaktigt. Fy fan. Lars Ohly
I fredags "recenserade" jag här på bloggen Vänsterpartiets nya valmanifest. Jag kritiserade att partiets valmanifest var dåligt 2010 när det gäller HBT-rättigheter men att v i år skärpt till sig. Från bloggposten.
När Vänsterpartiet skulle få till ett valmanifest inför riksdagsvalet 2010 var partiledningen med Lars Ohly som ordförande emot att HBT-rättigheter skulle komma med. Motiveringen var att v skulle fokusera på några få politiska områden. Det hindrade dock inte att partiledningen ville ha med att partiet var emot rasism trots att det inte var något fokusområde. Inkonsekvent och ologiskt. Förutom att HBTQ-rättigheter (och anti-rasism, jämställdhet etc.) handlar om centrala mänskliga rättigheter och av den orsaken bör vara med i valmanifest. Efter debatt på partiets kongress kom dock homorättigheter, men inte transrättigheter, med. Detta efter en relativt jämn omröstning. Mot partiledningens vilja.... I år har Vänsterpartiet skärpt till sig och har med HBT-rättigheter i flera delar, familjepolitik, diskriminering, hatbrott och flyktingar. Att partiet vill öka resurserna till DO är bra.
Min blogg är partipolitiskt neutral.

Jag berömmer ett parti när de gör bra saker inom HBTQ-området (och Vänsterpartiets valmanifest inför årets riksdagsval är bra där) men kritiserar dem när de bortprioriterar HBT-rättigheter i viktiga dokument. För någon vecka sedan riktade jag kritik emot Folkpartiet för att de nästan inte hade med något om HBT i sitt nya valmanifest och att Centerpartiet inte hade med något alls om det.

Lars Ohly hävdar nu att han tycker det är "kränkande" att jag kritiserar honom för att inte vilja ha med HBT-rättigheter i Vänsterpartiets valplattform 2010. Låt oss därför granska vem av oss som har rätt, jag eller Ohly.

Debatten startade egentligen på partistyrelsemötet 24-25 oktober 2009 då de skulle lämna ett förslag till Valplattform för Vänsterpartiet. Martina Nilsson yrkade vid mötet att dokumentet borde innehålla något om alternativa familjer. Men Lars Ohly (v) och nästan alla andra i partistyrelsen röstade nej till förslaget. Martina Nilsson fick bara stöd av Vilmer Anderssen och Elise Norberg-Pilhem. De lämnade tillsammans följande reservation (alternativt förslag)
Reservation till förmån för Martina Nilssons yrkande om en ny punkt 37 med rubriken ’Leva tillsammans’ som belyser andra familjebildningar än den traditionella kärnfamiljen. Vänsterpartiet arbetar för en öppenhet för stjärnfamiljer. I andra familjebildningar än den heteronormativa är inte trygghetssystem, lagar och försäkringar anpassade till att ge alla barn trygghet och likvärdiga rättigheter.
Partistyrelsen yrkade inte bifall till att HBT-rättigheter skulle komma med i valplattformen.

Kanske någon invänder att allt inte får plats i en valplattform, vilket givetvis är sant. Men notera att i partistyrelsens förslag till valplattform var det 25 meningar som handlade om jämställdhet mellan män och kvinnor och 2 meningar om anti-rasism. Det som Martina Nilsson föreslog var att lägga till två (2) meningar om samkönade par och emot heteronormativitet..

Sedan fick då Vänsterpartiets medlemmar rätt att lämna förslag till ändringar av partistyrelsens förslag till Valplattform. Det gjorde Håkan Eriksson (motion B163), Vänsterpartiet Örebro (motion B147), Vänsterpartiet Västra Södermalm (motion B157).

Den sistnämnda motionen yrkande att följande skulle vara med.
Stjärnfamilj som norm istället för kärnfamilj: Vi driver en politik för stjärnfamiljer, där ensamstående och samkönade par får stöd och möjligheter i sitt föräldraskap och familjebildning.
Den motionen fick majoritet vid omröstningen på kongressen med siffrorna 119-94 och 2 som avstod. Men partistyrelsen, med Lars Ohly som ordförande, yrkade inte bifall till motionen.

Styrelseledamot bekräftade att partistyrelsen inte ville HBT-rättigheter skulle vara med i valplattform.

När jag publicerade en bloggpost om det lämnade flera v-politiker kommentarer vilket ni kan läsa här. Emil Broberg, som då var styrelseledamot, försvarade ihärdigt att majoriteten i partistyrelsen (inklusive Lars Ohly) inte ville HBT-rättigheter skulle vara med.

Att Lars Ohly har allvarliga problem med sitt minne vet de flesta sedan tidigare. Han hävdade vid en debatt för drygt 10 år sedan att han aldrig försvarat kommunistdiktaturer men Janne Josefsson grävde fram att han gjort just det på 1980-talet. När Ohly konfronterades med det mumlade han bara undvikande.

Och nu tycks alltså Ohlys minne svika honom igen. Trots att det bara är fyra år sedan det hänt. Att han känner sig "kränkt" av att jag berättar det är förvånande. Att han sedan svär är bisarrt.


Uppdatering 1.

Den här bloggposten har spridits mer än nästan alla andra av mina bloggposter. Just nu är det närmare 400 personer som klickat för att nå den här bloggposten.

Om det är någon som vet vem som lagt ut info om den här bloggposten får ni gärna berätta det. Ni kan göra det här eller maila mig

heldbengt@hotmail.com

Även om jag inte får reda på det glädjer det mig att min information sprids. :-)


3 kommentarer:

  1. Hej Beng! Tycker det är lite kul att prästsonen Ohly svär; vänstermacho och folklig:)

    SvaraRadera
  2. Att vara vänstermacho är väl inte den identitet som Ohly vill ha. Att en riksdagsledamot har så usla argument för sin sak att hen börjar svära visar väl hur desperat Ohly är.

    SvaraRadera
  3. Ja det är plumpt av honom att dundra bort dina påpekanden, när han först väljer att svara. Kanske tror han, att hans ethos och indignation ska undanröja din trovärdighet. Absolut känsligt tema för honom.

    SvaraRadera