tisdag 19 augusti 2014

Fp och c har problem att "mainstreama" sin HBT-vänliga politik.


Min genomgång av partiernas valmanifest fortsätter. I den här bloggposten "recenserar" jag Folkpartiets och Centerpartiets dokument. Och det är enkelt att få med båda partierna eftersom fp:s valmanifest är synnerligen magert när det gäller HBTQ-rättigheter. I valmanifestet från c är det helt frånvarande.

Låt mig först vara tydlig. Fp och c är HBT-vänliga partier, att den borgerliga regeringen genomfört hyfsat många reformer inom området senaste åtta åren har ofta varit deras förtjänst. I senaste numret av HBT-tidningen Qx annonserade båda partierna inför riksdagsvalet (övriga partier som gjorde det var Moderaterna och Piratpartiet). Folkpartiet lämnade en rapport i samband med Stockholm pride och även Centerpartiet gjorde utspel då.

HBTQ-rättigheter bör "mainstreamas" inom politiken.

Men när fp och c ska göra dokument inför allmänheten (och den allmänheten består även av HBTQ-personer och andra som är för allas lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet, men fp och c har tydligen problem att fatta det) är det som att HBTQ-rättigheter är något marginellt område. Områden som jämställdhet, anti-rasism och HBTQ-rättigheter bör "mainstreamas" inom politiken. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Folkpartiet berättar i sitt valmanifest vilka viktiga reformer som partiet fått igenom sedan 2006. Vad som är viktigt är givetvis subjektivt men en könsneutral äktenskapslag borde rimligen vara med. Äntligen likställdes symboliskt samkönade och olikkönade relationer 2009. Men inte i fp:s genomgång. Däremot att bristande tillgänglighet betraktas som diskriminering idag (och den reformen är med rätta med i fp-dokumentet). Och så fortsätter det. Rasism och sexism förklaras (med rätta) oacceptabla i flera kapitel i rapporten men aldrig HBT-fientlighet. Det enda område där HBT är med i Folkpartiets valmanifest är när det gäller asylpolitiken.
Vi värnar också om dem som drabbas av personlig förföljelse, som tvingas fly på grund av sin politiska övertygelse, etnicitet, religion, kön, sexualitet eller könsidentitet. För dem måste asylprocessen kvalitetssäkras.
HBT är frånvarande i c-valmanifest.

Centerpartiet är ännu sämre. Även de har med att de är emot rasism och sexism men inget som helst om HBT-fientlighet i sitt valmanifest.  Det är tragiskt - för c.

Ska man göra en positiv tolkning är det att det vore värre om fp och c betedde sig tvärtom - att de bara hade med HBTQ-rättigheter i sina manifest men aldrig genomförde reformer i praktiken. Men det är ingen ursäkt för deras beteende idag. Det är en viktig symbolisk signal att HBTQ-rättigheter finns tydligt och generellt med (inte "bara" när det gäller asylsökande) i ett partis valmanifest. Det är ju därför både fp och c, med rätta, tydligt tar ställning emot rasism och sexism i den typen av dokument.


Uppdatering 1.

Fyra partier vill prioritera skadestånd till tvångssteriliserade transsexuella.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg meddelar att partiet, om det kommer in i riksdagen i höst och blir en part i budgetförhandlingar hos en politisk majoritet, kommer prioritera att staten ska ge skadestånd till tvångssteriliserade transsexuella. Sedan tidigare har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ lämnat samma besked. Alliansens partier och Socialdemokraterna vill däremot avvakta den rättsliga process som nu startats om saken (vilket inte betyder att partierna i sak måste vara emot utdelande av skadestånd).

Jag tycker själv att tvångssteriliserade transsexuella ska få skadestånd men att det inte måste vara det ultimata att det blir ett beslut i höst från politiskt håll. Om det drivs inom rättsväsendet och det i alla fall i första instans blir tydliggjort att tvångssteriliserade har rätt till skadestånd blir det en annan tyngd. Men det är positivt att den politiska debatten om det har startat och att flera partier tydligt är för gruppens rätt till skadestånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar