söndag 10 augusti 2014

HBT-kultur. United in anger - a history of act up.


United in anger - a history of act up (2012) visades för några dagar sedan i samband med Regnbågsfestivalen - Malmö pride. Filmen, regisserad av Jim Hubbard, handlar om Act up, en aktiviströrelse som startades i New York 1987. Syftet var att genom aktioner både hamna i media och påverka makthavare för att protestera emot bl.a. regeringens bristande intresse för att bekämpa spridningen av aids och att det inte fanns tillräckligt med bromsmediciner (mediciner som syftar till att bromsa att hiv utvecklas till aids). En liknande dokumentär är How to survive a plague (även den från 2012) som jag för drygt en månad sedan recenserade här.

Kampanjade emot sociala orättvisor.

De två dokumentärfilmerna har mycket gemensamt, t.o.m. flera klipp från 1980-talet är desamma. Men medan How to survive a plague fokuserar i princip helt på "aids-aktivismen" visar United in anger - a history of act up att rörelsen var bredare än så, i synnerhet efter de första månaderna efter starten. Det var aktioner för kvinnors hälsorättigheter och fri abort, anti-rasism och emot de betydande sociala och ekonomiska skillnaderna mellan fattiga och rika i USA. Act up jobbade indirekt för en generell sjukförsäkring - något som blev verklighet (delvis) först för några år sedan i USA. Där var Act up före sin tid - när även en del liberala politiker i Demokraterna i USA i slutet av 1980-talet och på 1990-talet avstod från att kampanja för en generell sjukvårdsförsäkring. Eftersom de trodde att de skulle förlora sympatisörer som tvekade mellan Demokraterna och Republikanerna.

Det här måste var första filmdokumentären (ca 1,5 timme) jag kollat där det inte finns en tråkig minut. Ni vet hur det annars brukar vara, man gillar vissa delar men tycker andra är mindre intressanta. Det är ett bra betyg om något åt filmen.

Trailern till United in anger - a history of act up finns här. (Youtube).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar