måndag 11 augusti 2014

HBT-kultur. För dig naken.


Först vill jag förtydliga att För dig naken (2012) inte är en porrfilm. En del av er kanske blir besvikna medan andra är lättade. Nakenheten här handlar om kärlek och känslor.

Lars Lerin är en konstnär i Värmland. Han har haft många år av alkoholmissbruk. Letat efter enpartner och träffat många killar. Får via internet kontakt med Manoel Marques (även kallad Junior) som bor i Brasilien. De börjar bli intresserade av varann och närmast på vinst och förlust kommer Junior till Sverige. Sara Broos som känner Lars startade ett filmprojekt om de två männens relation. Från det första något avvaktande mötet, förälskelsen, en separation några månader och sedan återförenande och så småningom bröllop. En resa till Brasilien blir det också där de möter Juniors släktingar.

Hur kul är det egentligen att i drygt en timme följa ett okänt pars kärleksrelation? Jag var själv tveksam till att låna den här DVD:n från Malmö stadsbibliotek men eftersom det inte kostar något (dokumentärer är utan avgift, vanliga spelfilmer kostar 20 kronor att hyra) så chansade jag.
 
Fokus är på en kärleksrelation.

För dig naken
är dock bättre än förväntat. Att producera den här filmen måste ha varit billigt, i princip handlar den om att filma Lars och Manoel när de pratar med varann och gör saker tillsammans och ibland även kommenterar sina känslor direkt inför kameran. Men genom skickligt foto i kombination med musik blir det oftast intressant. Den invändning jag har är att Manoel till en början närmast blir ett "objekt", Lars och andra svenskar talar om honom även när han är bredvid och inte förstår något. Ibland blir det för mycket av Lars "ego-fokus" men han erkänner också själv det problemet.

Dokumentären skulle i princip även kunna handla om ett olikkönat par. Fokus är inte på sexuell läggning utan kärlek och relationer.

Trailern till För dig naken finns här. (Youtube)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar