måndag 25 juli 2016

S-mp-regeringen lovar tillsätta ny utredning om transpersoners situation.Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke (bilden) som är främst ansvarig för HBTQ-rättigheter i svenska regeringen har tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (s) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (s) en debattartikel i Dagens nyheter. De meddelar att s-mp-regeringen planerar lämna en proposition 2017 om stärkt skydd för transpersoner emot hets, hatbrott och diskriminering. Förhoppningsvis betyder det att det sker i början av året så att de flesta förslagen kan genomföras redan 1 juli nästa år som utredningen om reformerna hade som förslag.. Grundlagsförändringarna kan genomföras först 1 januari 2019 eftersom det krävs två riksdagsbeslut med val emellan. Regeringen upprepar också tidigare löftet om en utredning med syfte att ge skadestånd till tvångssteriliserade transsexuella.

En nyhet är att regeringen vill genomföra en bred utredning om transpersoners villkor. De tre ministrarna kommenterar också att lagarna emot diskriminering skärps nästa år. Allt det här är givetvis positivt och bra.

Men lika viktigt är att granska vad som inte finns med i debattartikeln.

1. En utredning tillsattes av förra borgerliga regeringen om nuvarande 18-årsgränsen för juridiska könsbyten ska behållas, sänkas eller avskaffas. Den lämnade förslag  januari 2015 och sista remissdag var 31 augusti. Vi kunde konstatera att ingen av remissinstanserna var emot att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten. Men trots att s-mp-regeringen i snart ett helt år haft möjlighet att "bereda" ett lagförslag har inget hänt, den har inte ens signalerat att det blir en proposition i slutet av det här året. Senfärdigheten är oacceptabelt.

2. Trots löften i valrörelsen 2014 från både s och mp har ännu inte några utredningar tillsatts om att utreda om Sverige ska tillåta människor att tillhöra ett tredje juridiskt kön, om barn ska få möjlighet till fler än två vårdnadshavare samt om informationsplikten för hiv-positiva ska avskaffas. Folk trodde Socialdemokraterna och Miljöpartiet menade allvar med vilka löften de gav i valrörelsen 2014.

Regeringen bör skärpa till sig där.

Några andra nya HBTQ-relaterade artiklar i svensk media.

Artikel från Dagens nyheter om könskodade kläder på arbetsplatser.

Stockholms eleverkårer har en debattartikel i Expressen om stärkt skydd för HBTQ-elever inom skolan.

Expressen har en artikel  om situationen för lesbiska kvinnor i Libanons huvudstad Beirut.

Kvällposten avslöjar att Siovosh Derakthi ska bli invigningstalare av Stockholm pride på onsdag.

Aftonbladet har en artikel på nyhetsplats om det ännu finns många länder med extremt homofientliga lagar.

Två moderat-politiker i Stockholm föreslår i en debattartikel i Aftonbladet att det inrättas ett minnesmärke i staden tillägnat offren för hiv-aids.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar