torsdag 21 juli 2016

RFSL:s vice ordförande Magnus Kolsjö har lärt sig något om kommunikation.Att Magnus Kolsjö plötsligt blev vice ordförande i RFSL var en överraskning för mig. Visst hade jag känt till att han i flera år lobbat internt i Kristdemokraterna för att deras HBTQ-politik skulle bli bättre. Men att en f.d. kd-politiker kunde bli vice ordförande i RFSL fick även mig att rucka på mina fördomar om vilka som kan nå en viktig post inom RFSL (fördomar har vi alla om någon grupp - må det vara sd-sympatisörer eller veganer).

Magnus Kolsjö har en viktig egenskap som tyvärr inte finns bland en del andra bland ledande personer inom HBTQ-rörelsen i Sverige. Han vet att andra har en roll att granska honom och att han måste förhålla sig till det. När jag skickat mail till honom om frågor har han ofta mailat tillbaka inom en timme (sic!).

Anna Troberg, f.d. partiledare för Piratpartiet  och öppet lesbisk, lämnade en klok kommentar för flera år sedan, ungefär följande. "Ofta handlar debatten om ´näthat´ men när jag själv har gått in i debatterna efter att jag publicerat någon artikel har det ofta lugnat sig betydligt". Det finns absolut verkliga näthatare, vissa är förmodligen obotliga. Men många andra är bara missnöjda med att folk med makt inte bevärdigar sig att kommentera. Många makthavare slänger ur sig kommentarer men tycker sig vara för fina för att kommentera kritik.

Jag och Magnus är oense om en del, i flyktingpolitiken har vi helt olika ingångar, men han har lärt sig något viktigt. Att om du får kritiska frågor som förtroendevald i en organisation är ofta bästa metoden att snabbt kommunicera ut sitt budskap och dementier av felaktiga rykten.5 kommentarer:

 1. Kanske passar det här?

  Det borde vara lika lätt att komma ut som HBTQ som att lämna det hela för att tex leva hetero. Inte ens att vara bisexuell underlättas.
  Jag träffade en känd lesbisk kvinna som var helt ointresserad av dessa frågor utan det är 100 % lesbisk eller bög som gäller.
  Feminism eller Pride är inget man får ta avstånd ifrån.
  Normer styr oerhört mycket av rörelsens inofficiella liv och tankar.
  Det känns som att RFSL delar det... Och är man inte 100 % RFSL PK så är får man dörren i fejset. Då kommer man varken ut eller in.

  SvaraRadera
 2. RFSL har historiskt ibland haft en "homonorm" men enligt min bedömning är det inte så idag. RFSL kan rimligen inte ta ansvar för vad varje kändis framför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret. Men tycker du inte att den som vill lämna det homosexuella livet och leva hetero borde accepteras lika?

   Radera
  2. Normer inom HBT rörelsen.
   Man ser det som ett svek.
   Även om man inte hör talas om det
   så finns det som mycket annat, och
   i denna tid är "komma ut" det PK.
   Men det kan ändras.

   Radera