onsdag 27 juli 2016

RFSL kritiserar s-mp-regeringens transpolitik.För några dagar sedan publicerade Dagens nyheter en debattartikel av tre ministrar i s-mp-regeringen om förstärkta rättigheter för bl.a. transpersoner. Jag kommenterade här på bloggen att budskapet i sig var vällovligt men lika viktigt är att konstatera vad som inte fanns med.  Och ordföranden i RFSL, Frida Sandegård (bilden), har en replik i Dagens nyheter framfört ungefär samma typ av kritik.
.... Kunskapen är i dag redan stor kring transpersoners ohälsa och vi vet att väntetider för könsbekräftande vård är alldeles för långa.... Ska vi i väntan på en omfattande utredning fortsätta se att utvecklingen går åt fel håll? Väntetiderna till transutredningsteamen är alldeles för långa och mer resurser behövs.... Vi är också många som väntar på besked från regeringen om en proposition angående den könstillhörighetslag som föreslagits i en utredning i början av 2015. Norge har till stora delar inspirerats av den svenska utredningen och i början av sommaren trädde deras nya regler i kraft, som sänker ålderskravet och tar bort krav på medicinska ingrepp vid ändring av juridisk könstillhörighet. Varför dröjer det då för regeringen att ge besked om detta i Sverige? Frågan blir särskilt relevant eftersom vi vet att utvecklingen rörande transpersoners hälsa och livsvillkor går åt fel håll....
Några andra nya artiklar med HBTQ-koppling i svensk media.

Expressen har flera artiklar om Stockholm pride.

I en artikel i Aftonbladet berättar Angelica Karlsson vilka problem som en del lesbiska kvinnor drabbas av eftersom Sverige ännu inte har en lag med könsneutral föräldraskapspresumtion.

I Aftonbladet har två v-politiker, bland annat öppet homosexuelle Hans Linde som även är gruppledare för sitt parti i riksdagen, en debattartikel om situationen för HBTQ-asylsökande.

4 kommentarer:

 1. Transpolitik, är det ens med
  på de 100 viktigaste politikområdena
  för allmänheten?

  Hans

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Måste engagera dig mycket Hans, eftersom du skrev en kommentar här.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det inte är viktigt.
  Inte allmänheten heller.
  Man föds med det kön man har.
  Accept it and move on.

  SvaraRadera
 4. Du har fel. Det finns olika typer av kön, biologiska, juridiska, sociala etc. Och det finns barn som föds med otydligt biologiskt kön (intersexuella).

  SvaraRadera