fredag 29 juli 2016

Ny rapport om partiernas HBT-politik.


Pressmeddelande 2016-07-29

Svenska regeringen oense om könsneutrala personnummer.

- Den svenska regeringen är splittrad internt om Sverige ska införa könsneutrala personnummer. Medan Miljöpartiet är tydligt för reformen vill Socialdemokraterna inte ens utreda den. Syftet med att införa könsneutrala personnummer är att transpersoner ska slippa bli "könsidentifierade" när id-handlingar visas. Och tveksamheten är också tydlig inom Alliansen, där dock bara Kristdemokraterna är emot precis som riksdagens tredje största parti, Sverigedemokraterna. Men Norge har beslutat att införa könsneutrala personnummer och det vore konstigt om det som är möjligt där skulle vara administrativt omöjligt i Sverige, kommenterar Bengt Held som driver bloggen Helds HBT-nyheter och som sedan 1998 gjort rapporter om partiernas åsikter om HBT-reformer i samband med Stockholm pride.

Nytt för i år är att könsneutrala personnummer är en del av rapporten. Sedan tidigare granskas partiernas åsikter om bl.a. könsneutral föräldraskapspresumtion, inkludering av transpersoner i lagen om hets emot folkgrupp, HBT-reformer på EU-nivå etc. Bengt Held brukar ge partierna poäng efter om de är för, tveksamma eller emot aktuella HBT-reformer samt om partier vill avskaffa redan genomförda förändringar. Tre av fyra borgerliga partier har fått ett extra poäng vardera senaste året. Både Moderaterna och Liberalerna har blivit mer positiva till att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön. Röd-gröna generellt är dock ännu något före Alliansen i sin helhet när det gäller HBT-vänlighet.

Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch Thor har meddelat att hon ska delta i prideparaden i Stockholm imorgon och fått kritik internt i sitt parti för det. Kd har senaste året blivit för nuvarande lag om att samkönade par ska prövas likadant för adoptioner som olikkönade par. Eftersom partiet redan häromåret tog ställning för att de inte ville avskaffa den jämlika adoptionslagen även om de då ännu var principiellt emot den får de dock inte fler poäng i årets rapport.

- Intressant är att Sverigedemokraterna, trots den generella trenden att partierna blir mer HBT-positiva, senaste året tagit ställning emot 3 reformer för transpersoners rättigheter. Deras poäng räddas bara delvis av att sd till sist stödde regeringens förslag om att förstärka diskrimineringsskyddet för HBT-personer. Sd:s ordförande Jimmie Åkesson har ingen trovärdighet som "HBT-vänlig" politiker, kommenterar Bengt Held.

Maxpoäng 2016 är 24.

Miljöpartiet 24p
Vänsterpartiet 24p
Feministiskt initiativ 24p
Piratpartiet 24p
Liberalerna (f.d. Folkpartiet) +1p till 23p
Socialdemokraterna 21p
Centerpartiet +1p till 21p
Moderaterna +1p till 20 p
Kristdemokraterna 16p
Sverigedemokraterna -2p till 2p

Ett parti som idag inte skulle ha någon åsikt om någon HBT-reform, kommenterat allt med "möjligen", hade fått 12p. Vi kan alltså konstatera att 9 av 10 partier hamnar på "plus" i relation till det medan sd hamnar på kraftigt "minus", avslutar Bengt Held.


Rapporten i sin helhet eller delar av den får fritt spridas med angivande av vem som gjort den.

Fakta om Bengt Held. 50 år och bor i Malmö city. Identifierar sig som man, homosexuell, cis-person och etnisk svensk även om han har ursprung från 3 länder, Sverige, Finland och Österrike. Älskar musik, i synnerhet euro-disco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar