söndag 24 juli 2016

Fälldin var konservativ men respekterade folks privata situation.


Thorbjörn Fälldin har avlidit, 90 år gammal. När Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet (idag Liberalerna) vann valet 1976 och Fälldin skulle bli statsminister blev det en världsnyhet (för utländska tidningar som aldrig skrev ens en notis annars om svenska riksdagsval). Socialdemokraterna blev oppositionsparti efter 44 år vid makten. Hans kanske främsta insats var att han påverkade även just s. Ett parti som på 1960-talet var symbolen för fokus på materiell tillväxt, betong och ekonomiska staplar. Men Centerpartiet och Fälldin lyfte fram en ny dimension - livskvalité. Eller som Peps Persson sjöng 1972. "Vad fan är hög standard?". S gjorde motstånd till en början men skulle så småningom omsluta budskapet. Att det inte räckte att lägenheter hade den modernaste inredningen i storstäderna. Människor behövde också grönska i sina bostadsområden.

Han var emot sambolag för homopar på 1980-talet.

I reportage om avlidna personer brukar de ensidigt hyllas. Men jag tror inte Fälldin själv skulle gillat det. Han lät sig anslutas till en kampanj emot könsneutrala äktenskap 2008. Tyvärr tror jag att han verkligen var emot reformen men att han gick ut med det som en del av en kampanj offentligt var förvånande. Det var så olikt honom. Han var konservativ inom det vi idag kallar HBTQ-politik. Centerpartiet och Fälldin var emot att införa en sambolag för samkönade par på 1980-talet (men för att införa en lag emot diskriminering av homosexuella). För det förtjänade c kritik. Partiet skulle dock snabbt efter införandet av sambolagen för samkönade par, redan året efter, acceptera den. Men då hade Fälldin sedan flera år slutat vara ordförande i partiet.

Men i varje intervju i media där han skulle kommentera homosexuellas situation betonade han att man ska vara tolerant emot folk som var annorlunda än en själv. Han var ingen Alf Svensson (kd) som moraliserade om hur folk levde.

Hade ett bögpar kommit till hans gård i Ångermanland  på 1970-talet och velat påverka honom hade han säkert kommenterat "men kom in, inte ska ni stå där ute på gården, låt oss talas vid till en kopp kaffe. Inte har jag något emot att ni är ihop, men jag är nog gammaldags om en del"


Uppdatering 1.

Fälldin var för att likställa åldersgränsen för sexuella relationer.

Den borgerliga c-m-fp-regeringen lämnade ett förslag om att åldersgränsen för sexuella relationer mellan människor av samma kön skulle sänkas från 18 år till 15 år, alltså samma gräns som gällde för olikkönade relationer. Åldersgränsen för unga i "beroende-situationer" (gentemot lärare etc) sänktes också för samkönade relationer från 20 år till 18 år, även det blev en likställning gentemot olikkönade relationer. Med bred majoritet röstade riksdagen för det 1978.

Främst den moderata riksdagsgruppen var oense om reformen skulle genomföras, men även en femtedel av c-ledamöterna var emot och några få från andra partier. Fälldin var dock som statsminister tydligt för att det skulle genomföras trots den interna oenigheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar