måndag 25 juli 2016

Qx hänvisar till transpersoner som "dom", inte "vi".

I en tidigare bloggpost idag kommenterade jag att s-mp-regeringen i en debattartikel redogör för olika förslag för att förbättra situationen för transpersoner. Även HBTQ-siten Qx har en artikel om det.
.... Regeringen presenterar nu flera åtgärder för att förbättra transpersoners situation, bland annat kommer man utreda hur de blir bemötta och man vill även att transpersoner ska inkluderas i brottet hets mot folkgrupp....

Notera "utreda hur de blir bemötta". Qx vänder sig till cis-personer (icke-transpersoner) i artikeln. Men förklarar att regeringen minsann vill vara snäll emot de där som är sådana.

Det ironiska är att på 1970- och 80-talet var det synnerligen vanligt att svenska journalister använde uttrycket "de homosexuella" när det skulle bli ett reportage om rättigheter för personer som inte var hetero. Dels slapp journalisten "misstänkas" för att själv vara homo, men det handlade också om slentrian och slarv.Att journalisterna inte fattade att språket var exkluderande. På samma vis är det tyvärr ännu en del lärare som i undervisningen resonerar som om HBTQ-personer inte finns bland de egna eleverna i rummet.

När det gäller Qx-artikeln handlar det säkert inte om att någon är rädd att betraktas som transperson (den är för övrigt publicerad anonymt av en redaktion). Men slarvet är detsamma.

Ett misstag förklarar säkert Qx-ansvariga. Visst. Men jag lovar att redaktionen aldrig någonsin skulle skriva om homosexuella som "dom".
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar