lördag 2 juli 2016

HBTQ-kultur. Konrad lussar - Mendel-Hartvig och Röstlund.


Från förlagets presentation av Konrad lussar (2014).
.... Imorgon är det lucia. Då kan vi klä ut oss! I lådan finns luciakrona, tomteskägg och stjärnsvärd. Vad ska Konrad ha på sig? I den här boken får vi ta del av en nära syskonrelation, samtidigt som vår luciatradition skildras ur ett barnperspektiv. Det här är den andra boken om Konrad. I Konrads klänning vill Konrad gärna glittra som storasyster. I Konrad & karamellerna är det istället storasysters godis som Konrad är avundsjuk på....
Jag har granskat både Konrads klänning och Konrad & karamellerna men bedömde att de inte höll måttet riktigt för att förtjäna en recension av mig. Både Konrads klänning och Konrad & karamellerna var ok även om de var något för stereotypa. Konrad lussar betraktar jag som klart bättre.

Tecknade nakna barn-kroppar ska inte vara tabu.

Illustratören Caroline Röstlund har här hamnat rätt. Kolla in bilden till den här bloggposten där färgerna rött, gult och vitt kombineras väl. Även övriga bilderna i boken håller en bra standard. Positivt är att Röstlund visar en pojkkropp och en flickkropp som är nakna. Idag har debatten närmast blivit hysterisk där. I den vällovliga kampen emot sexuella övergrepp emot barn har det nästan blivit tabu att visa dem nakna - även om de som här är tecknade. Men vad är mer oskyldigt än små barn som är nakna? Barn ska aldrig få lära sig att deras kroppar är något som ska döljas. Däremot ska de lära sig att inte alla vuxna vill dem väl.  I sista (jul-aktiga) bilden har nästan hälften av barnen mörkare hudfärg än de flesta i Norden. Även det är en viktig bekräftelse. Det handlar inte om politiskt korrekthet utan om att skildra hur unga ser ut idag.

Författaren Åsa Mendel-Hartvigs är anpassat för målgruppen (barn 1-3 år). Det som gör Konrad lussar bättre än de två andra "Konrad-böckerna" är att här finns en del oväntade vändningar i berättelsen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar