lördag 23 juli 2016

F.d. v-riksdagsledamoten Tasso Stafilidis bör avgå som ordförande för West pride.


Expressen-Göteborgstidningen-Kvällsposten har senaste månaderna gjort många gedigna och viktiga reportage om det förfärliga utanförskapet i invandrartäta förorter. Bl.a. ett reportage om situationen för HBTQ-personer i Göteborg. Jag rekommenderar dig att läsa artikeln. Och det har jag gjort och fått  kraftigt minskat förtroende för West pride och rekommenderar dess ordförande att avgå.

De sociala problemen är enorma och drabbar ofta människor som själva har invandrarursprung. Men det kvittar egentligen vilka som drabbas, även om det är etniska svenskar är det fullständigt oacceptabelt. I Sverige har varje person rätt till frihet från våld emot liv, hälsa och egendom, oavsett hens sexuella läggning, könsidentitet, kön, etnicitet etc. Det borde vara så självklart att det inte behövde framföras. Det finns inget som helst "progressivt" att hota eller attackera män, heterosexuella och etniska svenskar. En kompakt majoritet av svensk HBTQ-rörelse (förutom möjligen vissa galna vänsterextremister) håller med om det. Säkert också Tasso Stafilidis (bilden) som tidigare varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet (1998-2006) men som sedan efter en konflikt lämnade partiet. Från Expressens reportage.
..... En av dem är 22-årige Mahmoud, som nyligen höll på att mista sitt liv. Vi träffas på en anonym plats utanför Göteborg då han fortfarande är rädd för att bli dödad. – Det är som att leva i typ 1800-talet eller i Iran. Man blir slagen så fort de vet att man är gay, säger han medan han visar med händerna hur han skurit sig för att ta sitt liv efter händelsen.Han låg på sjukhus i tio dagar efter att ett gäng från hans förort jagat honom med kniv. Samtidigt som de skrek “bögjävel” haglade slagen och sparkarna. De skulle “döda honom som en hund”. – Jag har vant mig med att inte vara lycklig för den jag är, säger Mahmoud som aldrig vågat polisanmäla händelsen. Det skulle betyda att hans föräldrar skulle få reda hans läggning. Dessutom har han lågt förtroende för polisen. Det har “alla” han känner...
Ökad invandring betyder generellt mer heteronormativitet.

Det här är bara en av många fruktansvärda händelser där enligt myndighetsrapporter mer än 70 000 unga idag i Sverige lever med hedersrelaterat våld som hot. HBTQ-fientlighet finns inom alla grupper. Det är inget vi "importerat". Men det vore bara fånigt att förneka att HBTQ-fientligheten är betydligt vanligare bland vissa grupper än andra. Sverige är ett av de minst heteronormativa länderna i världen. Det betyder att när invandrare får uppehållstillstånd här blir Sverige mer heteronormativt generellt. I alla fall på kort sikt. Forskning visar att unga till föräldrar med invandrarursprung närmar sig majoritetsbefolkningens värderingar så småningom. Men det här är något som många (i synnerhet folk med röd-gröna sympatier) i svensk HBTQ-rörelse inte ens vågar erkänna. Tasso Stafilidis som alltså är ordförande för West pride lämnar följande kommentarer till Expressen.
.... – Det ni försöker få fram är att förtrycket skulle vara värre på vissa platser och det kan vi ju utifrån våra privilegierade positioner påstå, men en lesbisk transperson som blir hotad av sin kristna familj i Askim har det lika jobbigt som den unga lesbiska tjejen som blir hotad av sin muslimska familj i Biskopsgården, säger Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride i Göteborg. Och med detta vill jag inte förminska de unga personer som förtryck av sina föräldrar som har rötter i olika muslimska eller kristna länder. Givetvis är det lika illa oavsett var förtrycket visar sig. Skillnaden är att personer i Biskopsgården är mer stigmatiserande om de även bryter mot vithetsnormen och även utsätts för rasism i samhället. Den blonda som förtrycks slipper i alla fall det förtrycket.....
Stafilidis tycker tydligen att de flesta svenska HBTQ-personer är "privilegierade".

Stafilidis kommentar om att folk är som "privilegierade" (vilka är det egentligen, de flesta HBTQ-personer?) är stötande och förfärlig. Han gullar med islamister som skulle vilja hänga honom om de fått makten här precis som i Iran. Men sedan tyckte jag det var positivt i en betydelse.. Många inom RFSL och övriga svenska HBTQ-rörelsen har de här åsikterna men är inte lika ärliga med dem inför media som Tasso. Att Stafilidis sedan backade enligt artikeln förändrar bara delvis det, hans första vänster-reflex var tydligen att det är rasism att Expressen påpekade de fullständigt oacceptabla villkoren för HBTQ-personer, judar och självständiga kvinnor i invandrartäta förorter.

Stafilidis är en "gåslever-socialist".

Det finns givetvis en risk att kräva Stafilidis avgång. Att göra det betyder förmodligen  att han blir kvar på sin post därför att övriga i föreningen inte vill påverkas av folk utanför sin organisation. Men jag ger ett vänligt råd till Tasso. Fram tills du lärt dig vad hedersrelaterat våld och den islamistiska ideologin utgör för hot (det finns förvisso HBTQ-fientlighet inom alla grupper men ofta inte i närheten i medelklassområden som det är i invandrartäta förorter) bör du allvarligt pröva om du är en lämplig ordförande för West pride.

På bilden till den här bloggposten har Stafilidis en hög "kapitalist-hatt". Och det är närmast symboliskt. För han är en "gåslever-socialist". Som tjänar massor av pengar och sällan besöker förorter eller bruksorter. Han värnar medelklass-bögar, en grupp han själv tillhör. Och sviker HBTQ-personer där kampen som bäst behövs i hans område, invandrartäta förorter i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar