torsdag 28 juli 2016

Robert Hannahs (l) skarpa kritik emot RFSL:s svek är faktiskt berättigad.


Robert Hannah, öppet homosexuell riksdagsledamot för Liberalerna,  har en viktig debattartikel i Expressen (och även en artikel med delvis samma innehåll hos HBTQ-siten Qx).
.... ”Aids är guds straff för er homosexuella!” Så ropade en grabb nyligen åt mig när jag besökte en av Göteborgs gymnasieskolor för att prata om öppenhet och tolerans för hbt-personer. Han som uttryckte sin avsky mot homosexuella var uppenbart radikaliserad. I Göteborgsförorten där skolan ligger har lokala politiker och civilsamhället tillåtit medeltida hederskulturer att frodas och ta över. I åratal har politiker med statliga och kommunala medel finansierat etniska föreningar i förorten och religiösa samfund där homofobin är djup. Samtidigt har den svenska gayrörelsen, och då framför allt RFSL, blundat inför verkligheten.... RFSL har aldrig tidigare backat från att ta fajten mot homofobin, oavsett om det varit i frikyrkor, inom politiken eller idrottsrörelsen. Men när det gäller homofobin i förorten så verkar inte RFSL tycka att kampen är lika viktig. Genom sitt ointresse har RFSL lämnat walk-over till rasister att ta över och demonisera förorten genom bland annat spektaklet Järva Pride. Det är absolut nödvändigt att upprätthålla svenskar lagar även i svenska förorter. Att inte ta denna kamp är ett gigantiskt svek.....
Jag håller helt med Hannah. Förutom att inte alla (men en del) som deltagit i Järva pride kan avfärdas som rasister. Och vissa av dem medverkande har tidigare själva lämnat HBTQ-fientliga kommentarer. Robert Hannah lämnar sedan fem konkreta förslag. Även om det är positivt att Hannah personligen är engagerad måste det också avgöras vilket stöd han har från sitt eget parti. Efter att jag kontaktat Robert om det här har han idag mailat att l är för följande två förslag.
.... 4. Nollacceptans mot homofobi i skolor. Homofoba uttryck blivit en norm i många skolor och unga hbt-personer och personal vågar inte vara öppna. Det är en fullständigt oacceptabel utveckling. Elever som förtrycker andra ska inte få gå kvar i skolan.

5. Straffskärpning för hedersbrott Vi behöver markera mot det vidriga hedersvåldet. I den så kallade straffskärpningsregeln i 29 kap. 2§ i brottsbalken, ska som vid hatbrott, en ny regel införas. Hedersbrott ska vid bedömning av straffvärde ses som grova brott då motivet varit hedersrelaterat...
.
När det gäller det senare kravet så föreslog Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet det förra mandatperioden. Därmed finns det en majoritet i riksdagen om de fyra partierna gemensamt skulle rösta för det den här mandatperioden. Och det vore positivt. S-mp-regeringen bör lämna ett sådant förslag så snabbt som möjligt. En debattartikel är givetvis något förenklad. Jag utgår från att Hannah vet att alla elever har skolplikt i grundskolan och så bör det förbli, något som även l är för. Formuleringen om att förtryckande elever inte ska få gå kvar i skolan måste därför handlar om att hen ska få en ny chans att skärpa till sig vid en tvångsförflyttning till en annan skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar