torsdag 15 juli 2010

Problematiskt bjuda in Fi och inte Sd till HBT-debatt.

I förra bloggposten avslöjade jag att Svenska Dagbladet skriver att Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund sagt nej till att vara med i partiledardebatten vid Stockholm Pride. En debatt som arrangeras av HBT-föreningen RFSL.

SvD skriver i en annan artikel att RFSL även bjudit in Feministiskt initiativ och Piratpartiet till sin partiledardebatt vid Stockholm Pride. Men inte Sverigedemokraterna.
Enligt RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är skälet att några av de andra partiledarna meddelat att de inte kommer att komma om SD bjuds in.

– Några av partiledarna, jag kan inte gå in på vilka, har olika typer av principbeslut att inte debattera med SD, säger hon.

Skälet till att RFSL vikt sig för partiledarnas krav är enligt Ulrika Westerlund att det skulle bli en mindre intressant debatt om flera av riksdagspartiernas ledare uteblev i protest.

– För Pridebesökarna är det intressantare att lyssna på riksdagspartierna än att lyssna på Jimmie Åkesson, säger hon.
Först blir det något besynnerligt att vika sig för människor som inte vill ha med sd i någon debatt även om jag kan acceptera resonemanget att det viktigaste är att så många riksdagspartier bör vara med. Men i den situationen hade det varit mest konsekvent att även säga nej till Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

När HBT-siten Qx gjorde en webenkät 24 april i år fick Feministiskt initiativ bara 3 % medan Sverigedemokraterna fick 9 %. Även om webenkäter inte är statistiskt tillförlitliga visar det hur problematiskt det är att godtyckligt bjuda in partier utanför riksdagen. Sedan har Feministiskt initiativ en HBT-vänlig politik precis som de flesta riksdagspartier medan Sverigedemokraterna, och Kristdemokraterna, har en HBT-negativ politik. Men debatter är väl till just för att det ska vara olika åsikter och inte bara tävlingar om vem som har de vackraste orden om HBT-människor.

Att Stockholm Pride säger nej till Sverigedemokraterna att ha tält vid festivalen eller vara med som parti i paraden är en sak. Det hade givetvis varit problematiskt med att tydligt främlingsfientligt parti där. Men i en partiledardebatt menar jag det vore positivt och kanske avslöjande för sd:s del - om nu Jimmie Åkesson hade tackat ja vilket vi givetvis inte vet.

Fler artiklar om partiledardebatten vid Stockholm Pride.

Qx Dagen.

29 kommentarer:

 1. Utfrågning efter utfrågning från olika hbt-organisationer har visat att Feministiskt initiativ har den bästa och radikalaste hbt-politiken. Fi är det närmaste ett renodlat hbt-parti som vi har i Sverige. Självklart ska dom bjudas in.
  För övrigt så arrangerar Fi lika många programpunkter på Pride som alla andra partier tillsammans.

  SvaraRadera
 2. INTE NI OCKSÅ!

  Har RFSL lobbat sig in på Svenska Dagbladet också? Jag brukar besöka Svenska Dagbladet för att kunna läsa om vad som hänt i världen. Som enda tidning har jag tyckt att Svenska Dagbladet stått sig gentemot kvällspressen och Dagens Nyheter, men nu får det vara nog. Varför haussar ni upp PRIDE-festivalen (mer en sexfestival)? Hur i all världen kan ni tycka att detta är nyheter för folk och stackars Göran Hägglund skall behöva ta sånt här. En tidning som "grisar" ner honom. Ni får förlåta mig, men nu har jag besökt Svenska Dagbladet för sista gången.

  SvaraRadera
 3. Som homosexuell och kritisk till islam röstar jag givetvis på det enda islamkritiska partiet: SD

  SvaraRadera
 4. Jonas

  Jag har i drygt 10 år gjort rapporter om partiernas HBT-politik. Vilka utfrågningar är det du syftar på? Har du några länkar? Eller är det bara det du subjektivt tycker för att du eventuellt sympatiserar med partiet?

  Jag granskade partierna inför valet 2006 och då blev det tydligt att Fi saknade åsikter om flera centrala HBT-reformer bl.a och diskrimineringsförbud i regeringsformen och att Sverige ska arrangera en internationell HBT-konferens. De flesta riksdagpartier var redan då för de kraven.

  De senaste åren har Fi sagt ja till fler HBT-reformer men har idag ungefär samma politik inom området som s, c, fp, v och c. Eller vilka krav menar du fi driver som inga andra partier driver?

  Sedan är jag mycket kritisk emot att Fi ofta är extremt könsfixerade i nästan alla debatter. Det är "män gör si" och "kvinnor gör så" och sällan snackar man då om transpersoner. Själva könsfixeringen i sig är problemematisk eftersom alla män inte är likadana och inte heller alla kvinnor.

  Visst förstår jag att politiker måste kunna tala om patriarkala strukturer men jag bedömer inte att kampen för HBT-personer gynnas av extrem könsfixering i alla debatter.

  När det gäller debatter om porr och prostitution är Fi ofta heteronormativa och kallar det för kvinnoförtryck som om det inte existerade bögporr och män som säljer sex. Mycket tyder på att andelen homomän som köpt sex är lika hög eller kanske högre än andelen heteromän som köpt sex. Något som jag kommenterat tidigare här på bloggen.

  Då blir det nonsenssnack att låtsas som att sexköp bara handlar om kvinnoförtryck. Iofs är alla riksdagspartier också heteronormativa i prostitutionsdebatten men när det gäller debatten om porr är Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ värst när det gäller heteronormativitet.

  Är det något som tyder på att heterokillar oftare köper sex och kollar porr än homokillar? Var vänlig länka till den statistiken då. Annars borde man problematisera det där med porr och prostitution = kvinnoförtryck.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Anonym 1

  Ja, visst är det hemskt att HBT-rörelsen attackerar dig från alla håll, tom i högertidningen Svenska Daggbladet. Var ska du hitta någon frizon för din homofobi? Kanske får du åka till Saudiarabien.

  Anonym 2.

  Det som är kul är att sd inte bara har den sämsta HBT-politiken bland partier av betydelse i Sverige, tom något sämre än kd. Sd och de muslimska samfunden är också rörande överens om det mesta när det gäller äktenskap (bara för man och kvinna), homoadoptioner (nej) och att vara för gynnande av kärnfamilj och heteronormen.

  Sd och dess politiker inom Svenska kyrkan skulle kunna bjuda in de muslimska samfunden till en kurs om hur man jobbar i ett samfund emot homovigslar.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Vilken mogen demokrati vi lever i.
  Partier som bojkottar event om andra partier kommer.
  Låter barnsligt.
  Och dessa ska man se som landsledare.
  Våra politiker behöver bytas ut allihop.

  SvaraRadera
 7. Jonas Göthner

  "För övrigt så arrangerar Fi lika många programpunkter på Pride som alla andra partier tillsammans."

  Eftersom du tydligen räknat på det så avslöja siffrorna för respektive parti. För du gissar väl inte och kanske ljuger?

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Att SD fick 9% i QX betyder bara en sak, nämligen en snabbfotad mobilisering på nätet hos SD:s anhängare. Om man gick efter närvaro på nätet skulle man kunna tro att SD var det största partiet, och det visar opinionsmätningar att de inte är.

  Fi är inget HBT-parti, det är ett parti för flator. För mig som bög är de inget alternativ. Däremot sätter de fingret på en sak som inte är lätt för oss i HBT-lägret att acceptera, nämligen att bögar och flator inte i alla sammanhang har samma agenda. Tyvärr, eller tack och lov. Hur man nu vill se det.

  SvaraRadera
 9. Nej men nu måste jag ändå fråga: finns det NÅGRA belägg för att män/pojkar som säljer sex är bögar? Eller att flickor/kvinnor säljer enligt sin egen läggning? Det handlar ju inte om sex utan om att sälja sin kropp till någon denna inte skulle vara sexuellt med utan betalning. Det handlar om att köpa en tjänst/kropp, och fokus borde då rimligen vara på köparen -efterfrågan skapar vilka som säljer. Eftersom män tjänar mer(genomsnittligt) och traditionellt sett blivit mindre hårt dömda socialt så trodde jag i min enfald att det var fler män än kvinnor som köpte sex. (Någon som vet vilka som köper?) Och det är därför jag menar att det ingår i patriarkal struktur -att män köper mindre bemedlade människor, oavsett kön och läggning. Jag tycker det är förnedrande mot män att börja prata om "den lyckliga frivilliga "bög"-horan".

  Och ja, jag vet att du blir irriterad när jag skriver här, men att män skulle ta betalt för något de gör frivilligt är väl en löjlig tanke -eller?

  SvaraRadera
 10. Ulrika Westerlund har en märklig väg att framföra tankar. Hon beslutar vad gaymänniskor vill lyssna på, jag tycker det är lite skrämmande att dels neka ett etablerat parti att tala och dels helt plötsligt vara beslutsfattare självpåtaget åt alla gaymänniskor som förmodas besöka festivalen. Det kan väl vara intressant att höra direkt vad SD står för utan för den skull vilja rösta på dom. Det är som att påstå att dom flesta gaymänniskor är glammiga och inte vill lyssna på vänsterpartiet och på den grunden neka Ohly inträde. Jag skulle med glädje lyssna så jag kan bemöta deras argument om jag inte tycker om deras politik. Att särbehandla folk pga av deras åsikt på en offentlig plats är utomordentligt farligt och kan slå tillbaks på ett sätt som jag trodde gayrörelsen stod över då dom flesta hbt människor har drabbats av det själva någongång i livet.

  SvaraRadera
 11. Tror knappast en majoritet av HBT är emot SD. SD är ju det enda parti som inte förespråkar islamisering av Sverige. Islam är ju rent hatiskt inställt till HBT.

  SvaraRadera
 12. Mig veterligt är det BARA HBT-personer som är med i Fi, alla som är hetero eller icke hatiska HBT-personer är ju utmobbade.
  Frågan är varför Piratpartiet är inbjudna. Givetvis är detta ett utspel i syfte att sätta demokratin ur spel. SD må innehålla främlingsfientliga inslag, men vilket är farligast för HBT-personer, SD eller muslimer?

  SvaraRadera
 13. Om man är hbt människa så kan man väl rösta på ett parti som kanske inte har bästa hbt politiken men har ett program som man tycker gynnar dom flesta och Sverige som helhet. FI som hade kampsånger som innehöll text som att slakta alla män är fasen inte ett spår bättre än SD som helhet. Och tack och lov visar valresultat att Svenskarna är mer vidsynta och tolerantare än båda partierna.

  SvaraRadera
 14. Fortsätter invandringen till Sverige i snabbare takt än arbete skapas kommer vi snart inte ha råd att besöka pridefestivalen. Och det är inte invandrarnas fel utan en budgetfråga som ingen vågar ta i men en sak är säker, vi måste våga prata om det då viljan kanske är större än kapaciteten att hjälpa och krasst sagt så måste man anpassa munnen efter matsäcken oavsett om vi är hetero eller Hbt. Lite off topic men kanske inte!.

  SvaraRadera
 15. Nya flickrummet

  Nej, jag blir inte förbannad att du skriver här. Däremot att du igen och igen skickat nonsensmail till min hotmailadress.

  Min poäng i debatten är ingen har kunnat visa att det är högre andel heteromän som köper sex än andelen homomän. Hur kan man då förenklat och heteronormativt kalla prostitution för kvinnoförtryck?

  Och om det främsta problemet med prostitution är män tjänar mer än kvinnor så borde man väl åtgärda lönestrukturer istället för att införa lagar som ofta gör situationen ännu värre för prostituerade.

  Jag har aldrig snackat om att prostituerade generellt skulle vara lyckliga eller olyckliga. Varken du eller jag har någon rätt att kategorisera dem och bunta ihop demr. Sexsäljare är olika.

  Men du har ett udda perspektiv när du snackar om att folk säljer sin kropp. Nej, det gör de inte. De säljer en sexuell tjänst vilket är en annan sak. Den som köper sex har inte rätt att göra vad som helst med kroppen, Hade någon köpt kroppen hade vederbörande haft rätt att mörda människan eller låsa in honom eller henne.

  Precis som en massör säljer en tjänst där man använder delar av sin kropp gör en prostituerad det. Sedan kan man diskutera de negativa konsekvenserna för många sexsäljare men någon försäljning av kroppar är det inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Den Svenska definitionen på demokrati är snart det mest komplicerade och neurotiska begreppsklustret som människan har skapat.
  Det tycks betyda allt förutom att partier säger vad de vill göra och folket röstar på de som låter förnuftiga i given tid. En kilometer lång lista på vad som inte får sägas, måste alltid respekteras innan yttrandefrihet kan komma på tal.

  SvaraRadera
 17. "SD må innehålla främlingsfientliga inslag, men vilket är farligast för HBT-personer, SD eller muslimer?"

  Sd är ett främlingsfientligt parti. Och vem har sagt att man måste välja mellan sd och någon islamist? Varför välja mellan två dåliga alternativ när det är många bättre. Jag strunta i vilken religion någon har, muslimer har olika åsikter om HBT som kristna och andra. Däremot är det sant att alla muslimska samfund är homofientliga men det är de flesta kristna samfund också.

  Faktum är att det är bara med en tydlig politik för HBT-vänlighet och jämställdhet man kan påverka de extremt patriarkala strukturerna som är ett problem i vissa förorter, i övrigt har hela Sverige patriarkala strukturer.

  Med den konservativa och HBT-negativa politik som sd för skickar man också en signal till homofientliga kristna och muslimer att deras homofobi och är acceptabel.

  Sd struntar i kristen homofientlighet, ja de tom gynnar den gruppen genom sitt arbete i bl.a. Svenska kyrkan. Det är därför deras kritik mot homofientliga muslimska samfund är hycklande. De använder bara HBT som ännu något att slå i huvudet på muslimer. Trovärdigt är det inte.

  Bengt

  SvaraRadera
 18. Sedan är jag väl medveten om att sd har som taktik att skriva en massa kommentarer på olika bloggar närhelst det är en debatt med koppling till sd. Ibland varierar de sina namn för att det ska verka vara fler än det är som sympatiserar med partiet.

  Det är sällan kommentatorer som kallar sig sd-sympatisörer skriver med något Googlekonto eller länkar till sin blogg så att man kan få veta mer om vederbörande.

  Bengt

  SvaraRadera
 19. Sedan är det kul att sd-vänliga bloggar som ofta skriver hur hemska Pridefestivaler är nu gnäller om att Åkesson inte är inbjuden. De borde väl vara tacksamma för att deras sd-favorit inte fått någon inbjudan till den där "förfärliga dekadenta festivalen".

  Bengt

  SvaraRadera
 20. "De borde väl vara tacksamma för att deras sd-favorit inte fått någon inbjudan till den där "förfärliga dekadenta festivalen"."

  De kanske hoppades på att kunna använda Åkessons närvaro som skäl för att gå och se?

  SvaraRadera
 21. http://www.qx.se/poll.php?id=1894&random=c4789dea36c4ab3b0d49aacde3c2bf57&vote=0

  Här visas hur Qruisers medlemmar sade sig ha röstat efter senaste valet. Det är ju lite intressantare än hur man säger sig kanske vilja rösta i nästa val. Och förmodligen lite närmare verkligheten. För tror du verkligen på fullt allvar att Prides besökare, vilka det ju var frågan om i Svenskans artikel, skulle ge SD 9 procent? Ungefär det dubbla mot vad Sifo brukar komma fram till på samma fråga?

  SvaraRadera
 22. Rabiatfeminism: Jag skrev ett inlägg på din sida för några timmar sen. Du har fortfarande inte publicerat den och där tog jag upp två undersökningar om väljarstödet bland hbt-personer. Din postade undersökning är från 2006, trots att jag i mitt inlägg på din sida länkade till två nyare undersökningar, den ena från 2009 och den andra är några månader gammal.
  Resultat av "Dagens Fråga" på QX.se 2009-09-15.
  SD 7%
  http://www.qx.se/poll.php?id=3036&random=aee4074ec7f1bbea1913d18ed33457ef&vote=0

  Resultat av "Dagens Fråga" på QX.se 2010-04-24.
  SD 9%
  http://www.qx.se/polloftheday.php

  SvaraRadera
 23. Rabiatfeminism

  Problemet med siffrorna från 2006 är att det är gamla siffror. Det har hänt mycket sedan dess både i politiken och i opinionen. Med din logik borde Fi inte få varit med i partiledardebatten 2006 (vilket de fick) eftersom ingen röstade på partiet i valet 2002 då partiet ännu inte startats.

  Sedan har en kommentator här rätt som skriver att det är mycket tveksamt att sd skulle ha 9 % bland HBT-personer. Sd-sympatisörer är välkända för att använda webenkäter så att sd ofta blir det största partiet trots att de i verkligheten bara har 4-5 %. Sedan har tidigare indelning av resultatet visat att sd har betydligt högre stöd bland heterosexuella qx-medlemmar än bland de som är homo och bi. Men visst är det otvivelaktigt så att ett antal procent bland HBT-personer sympatiserar med sd.

  Bengt

  SvaraRadera
 24. Ingen från Feministiskt initiativ har hittills kunnat bemöta varför partiet är extremt heteronormativt i debatter om porr och prostitution. Samma heteronormativitet som Fi annars säger sig vara emot.

  Ett tydligt nytt exempel är när Gudrun Schyman i en debattartikel på Newsmills skriver om sexköpslagen.

  Inte nog med att Schyman beter som om en förmyndare och säger sig veta bättre vad som är bäst för varje prostituerad än vederbörande själv.

  "Sexköpslagen motverkar det som händer när det inte längre handlar om sexualitet utan om tvång och självskadebeteende."

  Argumenationen är också heteronormativ.

  "Mannen demonstrerar makt genom att köpa. Kvinnan gör samma sak genom att ha kontroll över vad som får göras och vad som inte får röras."

  "Efter tio år har nu sexköpslagen utvärderats i en statlig utredning. Resultatet ska ut på remiss men slutsatserna är tydliga. Sexköpslagen ger resultat. Prostitutionen har minskat,"

  Jag har läst utredningen, den säger INTE att prostitutionen minskar. Kanske någon borde förbjuda Schyman att skriva debattartiklar utan att någon först göra en faktakoll.

  Låter det som förmynderi? Nej, vi vill bara hindra att Schyman ägnar sig åt självskadebeteende. Det är dig vi värnar om Schyman när vi vill skaffa dig en förmyndare som hindrar att du gör bort dig genom att skriva lögner i debattartiklar.

  Bengt

  SvaraRadera
 25. Bengt,
  Ja, det är gamla siffror. Men de är inte äldre än de siffror regeringen fick i valet och som gör att de fortfarande sitter i regeringsställning. Skillnaden mellan dessa siffror och de siffror du hänvisat till är att de förra säger något om hur folk verkligen röstat. De senare påverkas, som du själv skriver, av att SD-sympatisörer är bra på att klicka i webenkäter och säger förmodligen ganska lite om hur stort stöd SD har hos HBT-personer i allmänhet och Pridebesökare i synnerhet.

  Jag säger inte att stödet är obefintligt men jag tror att SD:s politik, där dom till exempelt angripit Pridefirandet i Karlstad, inte direkt appelerar till besökarna på Stockholm Pride. Varför vill man vara med på Pride i Stockholm samtidigt som man gärna såg att Pride i Karlstad stoppades?

  /Rabiatfeminism

  SvaraRadera
 26. http://nwt.se/karlstad/article729310.ece

  Här kan man läsa om hur SD:s representant i Karlstad tycker om Pride och homosexualitet.

  /Rabiatfeminism

  SvaraRadera
 27. Rabiatfeminism

  Ja, att sd inte är ett HBT-vänligt parti har jag själv förtydligat. Dock har sd inte på riksnivå sagt att man vill förbjuda gayparader även om partisekreteraren Björn Söder gjort allvarligt homofientliga kommentarer.

  Men om nu sd är så ointresserade vara med där som du skriver då hade väl det smartaste varit av RFSL att skicka en inbjudan till dem så hade sd sedan fått avslöja sitt ointresse. Nu gav man återigen sd en chans att spela martyrer och förföljda av etablissemanget. Ansvaret för det är iofs främst de partiledare som hotat bojkottat evenemanget (jag vet inte vilka de är men gissar det är Lars Ohly och möjligen någon eller några till).

  För övrigt kan folk missbruka även webenkäter om vilket parti de röstat på. För sd och andra partier ger det en chans att efter ett val att låtsas vara mer framgångsrika än de var. Även det är viktigt för partierna.

  Bengt

  SvaraRadera
 28. "Fortsätter invandringen till Sverige i snabbare takt än arbete skapas kommer vi snart inte ha råd att besöka pridefestivalen."
  Det läskiga är att det inte går att avgöra om detta är vad någon anonym sverigedemokrat tror eller om det är någon sorts satir.

  SvaraRadera
 29. Jag som bög tycker själv det är synd att inte SD fick en inbjudan. Jag tror inte på den här bojkott-strategin och nedtystande av SD.

  Har själv gjort en del undersökningar på QX och upptäckt att det är 50% som tyckte det var FEL av RFSL att inte skicka ut en inbjudan till SD. Att bojkotta partier som har fel åsikt är som att nagga demokratin i kanten.

  SvaraRadera