torsdag 29 juli 2010

6 partier emot heteronormen. Sd för. M och kd tvekar.

Här är kapitel 2 i min nya rapport om partiernas och ungdomsförbunden HBT-åsikter 2010.

2. Partiernas och ungdomsförbundens åsikter om heteronormativitet.

Jag har skickat en enkät till partierna och ungdomsförbunden om vad de har för åsikter om heteronormativitet.

Något förenklat kan man säga att heteronormativitet är en värdering om att olikkönade relationer är mer normala och mer rätt än samkönade relationer. Och att det är mer normalt och rätt att män och kvinnor följer traditionella könsroller än att man avviker helt från dem. Ett samkönat par avviker från heteronormen, en transsexuell människa gör det men även många heterosexuella som lever otraditionellt, det kan t.ex. vara att mannen och kvinnan i en heterorelation vägrar följa könsrollerna, eller för den delen att det är fler än två människor som har en kärleksrelation tillsammans.

Observera att en heteronormativ människa inte måste vara homofob. En typiskt heteronormativ kommentar är att säga "Jag respekterar homosexuella relationer men det är mer normalt att ha en heterosexuell relation". Även politiska strukturer i samhället kan vara heteronormativa t.ex. när ett lands lagar eller politiska debatter likställer familj med ett olikkönat par.

Vad är ditt partis OFFICIELLA åsikt om heteronormativitet? (officiell betyder att du bedömer att du kan uttala dig för partiet som helhet, sedan måste inte varje individ i partiet dela den åsikten).

Vilket alternativ av följande beskriver bäst ditt parti?

Alternativ 1. Mitt parti menar att heteronormativiteten i samhället är ett problem, vi vill bekämpa heteronormativa strukturer och menar att samkönade relationer är lika normala och rätt som olikkönade relationer. Transpersoner och andra som avviker mycket från könsrollerna är lika normala som övriga individer.

Alternativ 2. Mitt parti har ännu inte någon officiell åsikt om heteronormativitet. Men vi är generellt för allas lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Alternativ 3. Mitt parti är för heteronormativiteten i samhället. Samkönade relationer ska respekteras men olikkönade relationer bör vara normen i samhället.

Här är partiernas och ungdomsförbundens svar.

Alternativ 1. Emot heteronormen.
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, ssu, muf, cuf, luf, ung vänster, grön ungdom.

Alternativ 2. Ingen officiell åsikt om heteronormen.
Moderaterna, Kristdemokraterna.

Alternativ 3. För heteronormen.
Sverigedemokraterna.

Kdu vägrar svara något av alternativen. De lämnade följande kommentar. "Vi menar att frågeställningen sker utifrån ett ideologiskt axiom som vi inte kan ställa upp på, och kan därför inte svara."

Nya artiklar med koppling till HBT.

Dagens Nyheter.

Kritiserade sterilisering i Pridetal.
För Jan-Olov Madeleine är könsidentitet inget problem.

Svenska Dagbladet

"Pridehuset måste inte vara debattens norm". Ledarartikel

Expressen

"Har samhället sagt ja till könsbyte, måste man ställa upp på allt".
"Problematisk hatbrottsplag". Ledarartikel

Aftonbladet

"Kom igen Pride, låt oss få dansa i neon ikväll". Krönika av Ronny Larsson.

Qx

I år väljer du bäst och sämst. Om att folk kan sms-rösta om vem som ska få "regnbågspris" och "rosa tistel-pris" av RFSL Stockholm. Tre alternativ är nominerade i respektive kategori.

2 kommentarer:

  1. Bara perverter och deras nyttiga idioter som försvarar perversioner. Ni kan skrika er hesa och påstå att jorden är platt som en pannkaka, eller att homosexualitet skulle vara lika normalt som heterosexualitet. Sanningen/fakta kommer ni ändå inte undan.

    SvaraRadera
  2. Ja. Och skulle någon extremistbög bli riktigt extra pervers skaffar de sig nick som Henry P.ilsk. Hemskt. :-)

    Bengt

    SvaraRadera