måndag 5 juli 2010

6 av 7 ungdomsförbund emot tvångssteriliseringar av transsexuella.

Bland riksdagspartiernas ungdomsförbund är sex av sju för att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. De är alltså precis som Socialstyrelsen emot tvångssteriliseringar av transsexuella. Ett av ungdomsförbunden, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), har ännu inte svarat efter att jag mailat dem.

Sommaren 2009 antog Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) som första ungdomsförbund ett HBT-politiskt program. Från deras pressmeddelande om programmet.
Extra viktig känns delen om transpersoners rättigheter, en grupp som ofta marginaliseras och osynliggörs. SSU har nu tagit ställning mot de orimliga regler som finns för transsexuella som vill genomföra en könskorrigering. Idag måste man bland annat vara myndig, ogift och svensk medborgare för att genomgå en korrigering. Man måste dessutom gå med på att steriliseras, vilket vi aldrig kan acceptera.
Vad jag vet är SSU ännu ensamma bland ungdomsförbunden om att ha ett eget HBT-politiskt program, förhoppningsvis skaffar sig fler det så småningom. Inte för att ett program i sig är en garanti för att en förening driver en bra HBT-politik men ofta gör själva processen med att ta fram ett sådant att det sprids kunskap inom föreningen om frågorna.

Liberala ungdomsförbundet (LUF) kommenterade 30 juni i år på sin hemsida Socialstyrelsens utredning med bl.a. följande.
Det är glädjande att Socialstyrelsen inser att dagens lagstiftning som tvingar transsexuella till sterilisering och skilsmässa är ovärdig en modern demokrati. Rätten till den egna kroppen är en grundläggande mänsklig rättighet, som Sverige genom steriliseringskravet förvägrar en redan utsatt grupp, säger Linda Nordlund, 2:e vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Grön ungdom har inget eget politiskt program utan har samma åsikter som Miljöpartiet som är för att avskaffa sterilitetskravet.

De senaste dagarna har jag mailat de fyra övriga av riksdagspartiernas ungdomsförbund. Moderata ungdomsförbundet (MUF), Centern ungdomsförbund (CUF) och Ung Vänster har svarat att de är för att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella.

Det betyder att situationen nu är följande.

Riksdagen bör avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen.

Ja: c, fp, v, mp, fi, ssu, muf, cuf, luf, uv, gu
Möjligen: kd, sd
Nej

Socialdemokraterna, Moderaterna och kdu har ännu inte svarat vad de har för åsikter om reformen. Förhoppningsvis kan de unga socialdemokraterna och moderaterna i sommar påverka sina respektive partier att säga nej till tvångssteriliseringar av transsexuella.

Till något annat.

Aftonbladet berättar idag att företaget Google beslutat att ge homosexuella anställda högre lön än sina arbetskamrater för att kompensera för att de inte får del av skatteförmåner till gifta olikkönade par.

Är du gay och drömmer om ett jobb på Google?

En bra deal.

Där får du nämligen mer betalt än dina heterosexuella kollegor.

Nu har beslutet fattats.

It-jätten Google betalar sina USA-anställda som är homosexuella högre lön än de som har hetrosexuell läggning.

De vill kompensera för de högre skatter som lesbiska och gay-människor enligt amerikansk lag måste betala, uppger flera utländska medier, bland annat tidningarna New York Times och Daily Mail...

Förutom alla dessa förmåner höjer de nu också lönerna – för homosexuella.

När en anställds partner erbjuds hälsoförsäkringar via arbetsgivaren är det en skattefri förmån – men bara för gifta heterosexuella par.

För homosexuella ska försäkringen förmånsbeskattas.

Därför höjer Google deras löner, för att göra deras nettoinkomster likvärdiga heterosexuellas.

I genomsnitt blir det ett löneök på 7 500 kronor per person per år, enligt Daily Mail.

Det nya lönelyftet infördes efter att en av Googles anställa påpekat orättvisan för personalchefen Laszlo Boch.

– Vi sa: ”Javisst, du har rätt, det är inte rättvist”, säger han och berättar att de efter det satte sig ner och funderade på om de verkligen behandlade all sin personal jämlikt, oavsett olikheter....

Än kan han inte uppskatta hur mycket det kommer att kosta företaget.

– Det kommer att kosta en del pengar, men det handlar främst om att göra rätt...

Google är inte det första företaget som inför löneökningar för homosexuella.

Tidigare införde även företagen Cisco, Kimpton Hotels och the Gates Foundation löneökningarna.

Men experter tror ändå att Google kan skapa en trend bland stora företag i USA, eftersom de ofta konkurrerar om samma talanger, uppger New York Times.

Det främsta problemet är givetvis att skattelagarna i USA diskriminerar samkönade par. Inte ens i de delstater i USA som har infört könsneutrala äktenskapslagar får de del av de federala skatteförmånerna eftersom dåvarande president Bill Clinton med stöd av en stor majoritet i kongressen i mitten av 1990-talet förbjöd att federala förmåner skulle gå till olikkönade par. Nuvarande president Barack Obama och de flesta demokrater i kongressen är idag för att avskaffa den lagen men ännu har de inte nått en majoritet eftersom det ännu är en del konservativa demokrater, främst från sydstaterna, som vill behålla förbudet att ge skatteförmåner till homopar som ingått äktenskap i de delstater som tillåter det.

Att företag ger mer pengar till homosexuella anställda är alltså egentligen en provisorisk lösning i väntan på att skattelagarna och äktenskapslagarnai USA ska bli helt jämlika.

Tack till Lova för tipset om artikeln i Aftonbladet.

1 kommentar:

  1. Tack själv Bengt för en läsvärd blogg! Hoppas att du fortsätter att uppdatera den länge framöver.

    SvaraRadera