tisdag 27 juli 2010

Sd accepterar könsneutral äktenskapslag.

I en intervju i Dagens Nyheter måndagen 26 juli säger Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att partiet nu accepterar den könsneutrala äktenskapslag som Sverige har sedan 1 maj 2009.
Hur står ni i vigselfrågan?

– Vi var motståndare till att ändra äktenskapsbalken. Men sedan ändringen genomfördes anser vi inte att den ska ändras tillbaka till det gamla.

Ska homosexuella få adoptera?

– Det är vi motståndare till fortfarande av det skälet att en adoption aldrig är okomplicerad. Här tillför man ytterligare ett komplicerat element.
Sd är principiellt ännu emot reformen och tycker att samkönade par borde nöja sig med en partnerskapslag. En diskriminerande politik. Trots det är partiets accepterande av reformen inte oviktig. Det är ännu ett tecken på att opinionen i Sverige blir allt mer HBT-vänlig och att det påverkar även partier som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Även kd har för övrigt accepterat principen om att lagen ska vara könsneutral även om de fånigt nog ännu säger sig vara för att avskaffa ordet äktenskap från lagboken i syfte att hindra samkönade par från att ingå borgerliga äktenskap. Sedan flera år är Sverigedemokraterna för närståendeadoptioner för samkönade par och för någon månad sedan sa också kd ja till den reformen.

Det här betyder att kd och sd nu "bara" vill avskaffa två reformer för homosexuella och bisexuella, dels homoadoptioner (förutom närståendeadoptioner) och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker.

2006 röstade en enig riksdag ja till att människor som flyr till Sverige därför att de är förföljda p.g.a. sexuell läggning eller kön (i den dåvarande s-regeringens proposition förtydligades det att kön ska tolkas både biologiskt och socialt alltså ge ett skydd för transpersoner) ska kunna få asyl som konventionsflyktingar.

Då var Sverigedemokraterna negativa till förändringen. Sedan har de tvekat i några år och nu säger sd ja till att HBT-flyktingar ska få asyl enligt Genèvekonventionen. Men det är också viktigt att notera att sd vill strama åt flyktingpolitiken generellt, de beräknar själv att bara 10 % av de som idag får asyl i Sverige skulle få det med deras politik. Det skulle givetvis även drabba HBT-flyktingar från länder som Irak och Iran där de riskerar att mördas eller bli allvarligt förföljda om de skickas tillbaka.

Kd och sd är för lagarna mot diskriminering (sexuell läggning och könsidentitet) och hets (sexuell läggning) som Sverige har.

RFSL kommenterar i Dagens Nyheter Sverigedemokraternas HBT-politik. Jag håller med om deras analys att sd främst använder HBT-rättigheter som något som är lämpligt för deras kampanjer mot vissa invandrargrupper. Samtidigt så är det orsak att vara kritisk även emot RFSL och att de ofta tiger om muslimsk homofientlighet som är ett allvarligt problem mot HBT-personer bl.a. i en del förorter.
I höstas ordnade RFSL en paneldiskussion om SVT-dokumentären ”Sämre än djur”, som visas igen i augusti. Den handlar om två homosexuella ungdomar som tvingas gå under jorden av rädsla för sina muslimska familjer.

Arabiskt initiativ och RFSL reagerade och tyckte islam pekades ut på ett onyanserat sätt.

– Det är inget fel att ta upp hedersproblematiken. Men med en växande islamofobi var det ett olyckligt val att låta alla offer och förövare vara muslimer.

– Man kunde ha gett en bredare bild utan att förminska vad de här personerna varit utsatta för.
Kul att Westerlund snackar om alla. Det handlade om två HBT-personers situation. Och även om hedersrelaterat våld även existerar bland vissa kristna grupper (bl.a. på Västbanken och på Sicilien) så är problemen vanligast bland muslimska grupper. Ibland är det som om vissa (RFSL, Arabiskt initiativ etc.) fått för sig att man inte ska tala om de problem som existerar, man ska försöka låtsas som att hedersrelaterat våld är lika vanligt i Norge som i i Pakistan. Vem gynnas av en sådan förfalskning? Folk genomskådar lätt sådana lögner och det gynnar partier som Sverigedemokraterna. Även om RFSL nog menar väl blir det ofta kontraproduktivt.

Även Arabiskt initiativ blir intervjuade i Dagens Nyheter. Jag ska säga att det givetvis är bra annars att den här typen av föreningar har bildats. Det är viktigt att det blir en mångfald av röster i HBT-rörelsen i Sverige. Och de har givetvis rätt i att det är ett problem med rasism och främlingsfientlighet även bland HBT-personer. Precis som det är problem med HBT-fientlighet även bland invandrare. Att man själv tillhör en minoritet är definitivt ingen garanti för att man blir tolerant mot andra minoriteter.

Migrationsverket har de senaste åren börjat erkänna att de ofta har stereotypa värderingar om HBT-personer. Och de försöker nu via intern utbildning förändra det. De har nog blivit bättre generellt men det är ännu allvarliga brister.

Och då hamnar vi till sist där vi började. Även om Sverigedemokraterna inte är ett HBT-vänligt parti kan de nog acceptera "blonda bögar i Stockholm city" om de är "diskreta" och inte är med i Prideparader. Men hur är solidariteten med mörkhåriga bögar och flator från Irak? Är de också våra medmänniskor?


Uppdatering 1.

Nya artiklar med koppling till HBT.

Dagens Nyheter
"Dags att inrätta mottagning för våldsutsatta män". Debattartikel av Birgitta Rydberg (fp)
Sydsvenska Dagbladet

Dagen
Mer av samma pride.


Uppdatering 2.

EU-minister Birgitta Ohlsson blir intervjuad i Dagens Nyheter om Stockholm Pride och HBT-rättigheter.

Från artikeln.
Pride har varit en arena för Birgitta Ohlsson ända sedan slutet av 1990-talet. Och engagemanget i regnbågsfrågor gör henne till en udda EU-minister.

– Det är ett svagt intresse för frågor som rör homo-, bi och transpersoners rättigheter bland mina EU-kollegor, tyvärr, säger hon till DN.se.

Insikten har nått henne när hon försökt väcka frågan inom EU om att samkönade familjer ska behandlas som vilka familjer som helst, även i länder där homoäktenskap inte existerar....

Är det lätt att vara queer i Sverige?
– Med tanke på kristdemokraternas kampanj om ”verklighetens folk” så finns det väl ett konservativt motstånd fortfarande....

Vilken hbt-fråga är viktigast i Sverige i dag?
– En fråga som jag kan tycka är 2010 års skam är tvångssteriliseringar av transpersoner som fortfarande förekommer i vårt land – att man för att få byta kön måste sterilisera sig.

Uppdatering 3.

"Sluta särbehandla enkönade par som köar för insemination". Debattartikel av Helene Sigfridsson (mp)


Uppdatering 4.


Svenska Dagbladet

Sd siktar in sig på HBT-röster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar