torsdag 29 juli 2010

Kd-riksdagsledamot kopierar sd-retorik.

Kristdemokraterna har en minoritetsfalang som är tydligt homofientlig. Där hittar man människor som Lennart Sacredeus, Tuve Skånberg, Yvonne Andersson, Mikael Oscarsson etc. Och Anneli Enochson. Hon som för några år sedan i en intervju jämförde införande av homoäktenskap med att tillåta äktenskap med barn. Varför ska vi avskaffa könskravet och behålla ålderskravet för äktenskap frågade hon som om det vore något helt inkonsekvent. Hon attackerade sin partikollega Carina Liljesand för att hon fixade så att kd var med vid Regnbågspromenaden i Göteborg i maj i år.

Och nu är Enochsson framme igen. På sin blogg försöker hon argumentera som sd-politiker brukar göra. Varför har inte vi heterosexuella något skydd av hetslagen skriver hon? Ungefär som när Jimmie Åkesson frågar varför inte svenskar har skydd av samma lag.
Får man skriva så som jag gör nu i Sverige idag...eller är detta oxå hets mot folkgrupp, den homosexuella ? Förresten är homosexuella en folkgrupp??...tillhör jag isåfall då den hetersexuella folkgruppen som det är ok att hata eftersom vi inte omnämns i lagen om hets mot folkgrupp?
Som så ofta annars vet inte Enochson vad hon pratar om när ska kommentera något med HBT-koppling. Faktum är att det i lagen om hets mot folkgrupp är förbjudet att hetsa mot folk p.g.a. deras etnicitet, hudfärg, religion och sexuella läggning. Det är inte alltså inte med något som helst i själva lagen att den bara skulle skydda bögar och lesbiska. Eller etniska minoriteter för den delen. Att sedan jurister tolkar lagen så är en annan sak och det kan man givetvis ha åsikter om. Precis som man kan vara emot hetslagen av yttrandefrihetsskäl.

Men något generellt resonemang för inte Enochson. Hon har tydligen inga problem med att judar har skydd av hetslagen medan kristna antisemiter inte har det. Däremot att bögar och lesbiska har det men inte heterosexuella homofober.

Sedan använder hon ett gammalt argument som var vanligt från kd på 1990-talet emot att homosexuella skulle få skydd av hetslagen. De är inte någon folkgrupp sa man. Men invandrare är inte heller någon folkgrupp, trots det har den kollektiva gruppen invandrare haft skydd av hetslagen sedan början av 1980-talet då en enig riksdag röstade ja till det. Och även muslimer har sedan lagens start 1948 haft skydd av lagen trots att de inte heller är någon folkgrupp.

Faktum är att ingen som kritiserat Stockholm Pride någonsin blivit åtalad för hets, och definitivt inte dömd för det. T.o.m. den ökände pastorn Åke Green blev friad trots vidriga kommentar om att homosexualitet är en cancersvulst i samhället. Enochson försöker låtsas vara offer när hon har ett ansvar för sitt spridande av intolerans och hat mot HBT-personer och HBT-festivaler.

I rättvisans namn ska det sägas att kd idag är för lagen om hets mot folkgrupp som den är. Men den homofientliga falangen i partiet har tydligen ännu problem med att bögar och lesbiska fått samma juridiska skydd mot hets som judar och svarta.


Uppdatering 1.

Nya artiklar med koppling till HBT.

Även Expressen skriver om Annelie Enochsons homofientliga kommentarer. Med sådana vänner behöver Göran Hägglund och kd inga fiender.

Aftonbladet

"Straffa EU-länder som kränker minoriteter". Debattartikel av EU-minister Birgitta Ohlsson (fp)

1 kommentar:

  1. Jag kan inte hjälpa att det liksom börjar krypa i kroppen på mig när Anneli Enochsson uttalar sig... Av hennes blogginlägg fick jag lite känslan att hets mot folkgrupp-lagen var okej tills homosexuella inkluderades. DÅ blev det problem...

    SvaraRadera