lördag 24 juli 2010

Moderaterna sviker transpersoner. Igen.

Hanteringen från Moderaternas sida när det gäller könstillhörighetslagen och transsexuellas situation förtjänar skarp kritik. Inte nog med att partiet vägrat skaffa sig några som helst åsikter om förändringar av den nuvarande föråldrade och diskriminerande lagen från 1972.

För några vecka sedan sa Finn Bengtsson, som har könstillhörighetslagen som ansvarsområde i den moderata riksdagsgruppen, att partiet säger ja till att avskaffa kraven att vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få byta kön juridiskt. Det visar sig nu att han lämnade ett felaktigt svar. Partiet tvekar ännu när det gäller de här reformerna. Tydligen kommunicerar riksdagsledamöter i Moderaterna inte med varann som man kan förvänta sig av ett fungerande parti. De är inte ens ense om vad partiet har för åsikter när det gäller viktiga aktuella reformer.

Trots att det är mer än tre år sedan könstillhörighetsutredningen lämnade sin rapport mars 2007. Och att förslaget varit ute på remissrunda där sista remissdag var i november 2007. Visserligen hade könstillhörighetsutredningen flera allvarliga brister bl.a. förslag om kastrationskrav för att få byta kön juridiskt. Men ett parti har trots det ett ansvar att skaffa åsikter i sak. Det har fem riksdagspartier, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fixat. Även två av Moderaternas samarbetspartier alltså.

Men Moderaterna (och Kristdemokraterna) har vägrat skaffa sig några som helst åsikter och att engagera sig för att förbättra transsexuellas situation. Trots att m kallar sig för ett HBT-vänligt parti. Men transpersoners rättigheter har ofta bara varit ett alibi för att partiet ska använda ordet HBT.

Jag skrev en debattartikel om det här på HBT-siten Qx i april i år.

Från debattartikeln.
Dålig transpolitik hos Moderaterna

När Qx hemsida 24 april i år hade en enkät om partisympatier blev Moderaterna det största partiet med 25 % av rösterna. Givetvis ska man vara försiktig när man tolkar webenkäter. De måste givetvis inte vara representativa. En del av de röstande är för övrigt heterosexuella.

Trots det är det tydligt att Moderaterna fått fler sympatisörer i HBT-gruppen. Och till viss del är det logiskt. De senaste åren har partiet radikalt bytt åsikter när det gäller bögars och lesbiskas rättigheter. Vad många inte känner till är att Moderaterna ännu har en mycket dålig politik när det gäller transpersoners mänskliga rättigheter....

Moderaterna har en HBT-förening som kallar sig Öppna moderater. När man granskar deras hemsida så blir det tydligt att de fram till i vår i princip aldrig prioriterat transpersoners rättigheter. Förutom att resonera generellt om HBT så handlar det konkreta arbetet om en könsneutral äktenskapslag, inseminationer för lesbiska etc.

Därför är det positivt att Öppna moderater 9 april skrev en debattartikel på Qx hemsida om transrättigheter. Men de förklarar inte vad de gjort för att få Moderaterna att säga ja till de reformer som de flesta övriga riksdagspartier redan är för.

Det är nog även många bögar och lesbiska som i riksdagsvalet i höst väljer ett parti som är transvänligt. Därför att man är solidarisk med den gruppen. Moderaterna kan bli ett sådant parti. Men då måste de byta transpolitik.
Den 8 juli skrev jag här på bloggen bl.a. följande.

Moderaterna säger inte ja till att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. Det berättar Olof Lavesson efter att jag mailat honom. Däremot så gör Moderaterna sin hittills mest positiva kommentar till att förändra könstillhörighetslagen i en frihetlig riktning. Från Olof Lavessons svarsmail.
När det gäller transsexuella och könstillhörighetslagen delar vi uppfattningen att dagens lagstiftning är förlegad. Att utredningen nu är genomförd och presenterad är därför oerhört glädjande. När det gäller de enskilda förslagen har Moderaterna inte tagit officiell ställning till hur en ny lagstiftning kan utformas men vi ser positivt på de förslag som presenteras.
Efter det mailade Finn Bengtsson om att m inte var försiktigt positiva till reformerna utan positiva och när jag talade med honom i telefon några dagar senare sa han att m som parti är för att avskaffa kraven att någon måste vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få juridiskt byta kön.Det skrev jag om här på bloggen 18 juli, jag bifogade då även Finn Bengtssons mail i sin helhet.

Det som hänt sedan är att en journalist jag haft kontakt med talat med Cecilia Widegren, gruppledare för Moderaterna i riksdagens socialutskott. En grupp där Finn Bengtsson är med. Widegren säger att partiet inte skaffat några åsikter som förändringar av könstillhörighetslagen. Och idag har Olof Lavesson bekräftat att det är så.

Det här har orsakat problem för mig. Nu måste jag ändra i min HBT-rapport som jag redan skickat till en journalist. Jag blir tvungen att en fredagkväll (igår) ägna tid åt att försöka få reda på vilka åsikter Moderaterna egentligen har om könstillhörighetslagen. Det är närmast kaos bland ansvariga moderater som tydligen inte samordnar sig eller ens talar med varann om de frågor som är mycket viktiga för många transsexuella.

Cecilia Widegren förtjänar skarp kritik för att varit ointresserad av transsexuellas svåra situation. Finn Bengtsson för att han lämnat ett felaktigt svar, även om det är givetvis är positivt att han de senaste veckorna äntligen börjat engagera sig för en frihetlig könstillhörighetslag.

Men även Olof Lavesson, HBT-politisk talesperson för Moderaterna och själv öppet homosexuell, och föreningen Öppna moderater förtjänar kritik för att de inte engagerat sig tillräckligt för att partiet ska skaffa sig några åsikter om att förbättra könstillhörighetslagen. Trots att det alltså är mer än tre år sedan könstillhörighetsutredningen lämnade sin rapport. Och trots att fem andra riksdagspartier, varav två borgerliga regeringspartier, kunnat göra det.

Det moderata kaoset drabbar inte bara dem själva. Det drabbar även transsexuella. Det sistnämnda är givetvis den värsta konsekvensen.

2 kommentarer:

  1. Fredrik.

    Ja, mycket. Tack och lov det blev det förtydligat innan rapporten blivit publicerad i någon tidning. Det hade varit ännu värre.

    Bengt

    SvaraRadera