torsdag 15 juli 2010

Homoäktenskap i Argentina och bögnoja bland USA-militärer.

Argentinas senat har röstat ja till en könsneutral äktenskapslag. Siffrorna blev 33 ja, 27 nej och 3 som avstod. Debatten varade i 14 (sic!) timmar, vilket gjorde att själva omröstningen fick vänta tills klockan fyra på natten lokal tid. Man får hoppas att de ledamöter som inte blev upphetsade av själva debatten hade kaffe med sig så att de höll sig pigga. Därmed är det bara landets president Christina Fernandez som ska acceptera lagen innan den blir verklighet och hon har redan sagt sig vara för en könsneutral äktenskapslag.

Från Dagens Nyheter.
Lagförslaget har får stöd från många håll. Bland annat har latinosångaren Ricky Martin gått ut på Twitter och ställt sig bakom homosexuellas rätt att gifta sig.

Men katolska kyrkan, som är särkilt starkt i vissa delar av Argentina, har gjort sitt bästa för att påverka politikerna att rösta nej till enkönade äktenskap.

Argentinas president Cristina Fernandez gick i måndags i en särskild intervju emot den hårda kritiken från katolska- och evangeliska kyrkor som hon anser helt har missat hur socialliberalt Argentina har blivit.

– Kyrkan framställer det här som en moralfråga och ett hot mot naturens lag. Men det här är en förändring som redan är verklighet, sade Cristina Fernandez.
Partisystemet i Argentina är något annorlunda än i de flesta andra länder. De fördelar sig inte enkelt efter en höger-vänster-skala. Men generellt kan man säga att vissa mitten-vänster-partier är positiva till homoäktenskap medan andra är negativa. Högerpartiet PRO är emot en könsneutral äktenskapslag. Opinionsmätningar visar att en betydande majoritet av befolkningen i Argentina respekterar homorelationer, andelen är t.o.m högre än i vissa länder i Västeuropa.

Även Svenska Dagbladet och Dagen skriver om omröstningen i Argentina. Från den senare tidningens artikel.
I senaten har det hållits en maratondebatt inför omröstningen, där senator efter senator hänvisat till sin katolska tro, när de argumenterat mot - eller för - motionen....

Men i det liberala Argentina är en majoritet av befolkningen positivt inställda till homoäktenskap, enligt opinionsmätningar, däremot råder en större skepsis till homopars rätt att adoptera.
Den kristna tidningen Dagen brukar ju ofta vinkla sina artiklar genom att främst intervjua konservativa människor, men igår gjorde tidningen tvärtom i en artikel.
Lisandro Orlov känner igen sig i de homosexuellas situation. För drygt hundra år sedan var det nämligen förbjudet för protestanter att gifta sig i Argentina.

-Precis som homosexuella förbjuds att gifta sig i dag, förbjöds protestanter att gifta sig för drygt hundra år sedan, berättar Orlov.

Majoriteten av de fria kyrkorna är motståndare till homoäktenskap. Men det finns en minoritet, Lisandro tror att det kan handla om 15 procent av frikyrkorna, som är för. Lisandro Orlov är en av dem. Han säger sig känna igen homosexuellas frustration när han läser historien om frikyrkorna i Argentina.
Argentina blir alltså första landet i Latinamerika med en könsneutral äktenskapslag. Staden Mexico city skaffade dock en sådan lag redan i våras. Uruguay, Bolivia och vissa delstater i Brasilien har partnerskapslagar för samkönade par. Flera andra länder planerar partnerskapslagar eller har seriösa politiska debatter om det bl.a. Brasilien (på nationell nivå) Kuba, Colombia, Venezuela och Chile.

Det här betyder att flera länder i Latinamerika nu har HBT-vänligare lagar än de flesta delstater i USA. Faktum är att förutom de länder, öar i Västindien, som har totalförbud mot homorelationer är det i Amerika idag bara USA som inte tillåter öppet homosexuella att jobba inom försvaret.

Visserligen planerar den politiska och militära ledningen i USA att avskaffa nuvarande policy. Men ibland är debatten helt absurd. Många diskuterar som om det vore något radikalt socialt experiment att tillåta en blandning av homosexuella, bisexuella och heterosexuella officerare och soldater. Trots att det är tillåtet i alla NATO-länder förutom USA och Turkiet. Och inte har orsakat några problem.

Från USA-gaysiten 365.com.
The Pentagon has denied allegations that it would segregate straight and gay troops if Don’t Ask, Don’t Tell (DADT) is repealed.

The allegations came from prominent blogger John Aravosis after a Defense Department spokesperson defended a survey that was distributed to 400,000 servicemembers asking their opinions about Don’t Ask, Don’t Tell...

Morrell denied Aravosis’ accusations. CBS news reports that he said, “No one is talking about segregating gay servicemembers from straight servicemembers. We don’t know that any adjustment will have to be made, but in the event that’s a recommendation from the review group, it would not result in any ’separate but equal’ facilities.”

The “facility adjustments,” he clarified, would be more along the lines of adding shower curtains, not creating segregated showers.
Det är flera saker man kan skriva om det här.

1. Försvarsledningen skickar ut enkäter till 400 000 anställda om vad de tycker om eventuella problem med att öppet homosexuella och bisexuella ska jobba tillsammans med dem. Kostnaden lär vara motsvarande ca 30 miljoner kronor för enkätarbetet. Är det rätt att slänga bort en massa pengar på sådant för att man ska genomföra något som redan är policy i varje annat NATO-land förutom Turkiet?

2. Många i USA:s försvar blir tvingade att vara med om att varje dag riskera att antingen bli dödade eller döda någon annan. I Irak eller Afgahnistan. De blir tvingade vara med om fruktansvärda saker när det gäller skadade människor bland kolleger och bland civilbefolknning. Är verkligen ett av deras allvarligaste problem att de är blyga när de ska duscha?

3. Man snackar om att fixa duschdraperier. Först kan man ju fråga sig varför man inte gjort det tidigare om en del försvarsanställda är så extremt pryda. Men det som är intressant är att alla människor som varit i omklädningsrum och duschat mött massor av homosexuella och bisexuella som kollat in dem. Det gäller i omklädningsrum bland soldater, inom fotbollen, i vanliga omklädningsrum etc.

Din bäste kompis är kanske bisexuell utan att du vet om det. Han eller hon är kanske gift med någon av motsatt kön. Kanske inte ens haft sex med någon av samma kön. Men är trots det bisexuell och har kollat in din kropp. Men vissa har naivt fått för sig att alla är heterosexuella tills de fått veta något annat. Det är redan idag många bögar och lesbiska inom USA:s försvar och i varje omklädningsrum på andra platser, utan att det orsakat några krav på duschskynken. Det är först när folk är ärliga om att de är homo som vissa blir pryda. Dubbelmoral någon?


Uppdatering 1

Svenska Dagbladet har idag en artikel om att Kristdemokraterna som ensamt riksdagsparti inte har något tält vid Stockholm Pride. Vilket är väntat även om partiet ska arrangera ett seminarium vid Pridefestivalen. Däremot är det en besvikelse att Hägglund struntar i att vara med i partiledardebatten som Prideansvariga arrangerar. Ursäkten att han ska vara någon annanstans dagen efter debatten är dålig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar